По света

Българската поетеса Димана Иванова с награда от Международния фестивал „По страните на Моравия“

Специална награда за лично поетично творчество и популяризиране на чешката и словашката поезия в чужбина

Българската поетеса Димана Иванова с награда от Международния фестивал „По страните на Моравия“

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 3 до 5 август в чешкия град Ходонин се проведе седмото издание на Международния чешко-словашки поетичен фестивал „По страните на Моравия“. Фестивалът се провежда всяка година в Чехия – в град Ходонин или в курортното градче Смърдаки в Словакия. Негови създатели и директори са чешката поетеса Ярмила Мозова от чешка страна и от словашка – Владимир Петрович, историк и поет.

Тазгодишното издание на фестивала се проведе на територията на Чехия, в град Ходонин и беше специално поради няколко причини: в рамките на фестивала четоха свои творби поети от различни държави като Чехия, Словакия, Полша, Румъния, България и Украйна; част от програмата на фестивала беше и общата изложба на художниците Йозеф Йеленак от Словакия и Ярмила Маршалова от Чехия по случай 100-годишнината от първата чешко-словашка република; по време на фестивала имаше рецитал на стихове на чешкия символист Отокар Бржезина по случай 150-годишнината от рождението на поета в изпълнение на чешката актриса Барбора Несвадбова; имаше музикален съпровод на четенията в Художествената галерия в Ходонин от чешката цигуларка Емилия Надлерова.

По време на фестивала се проведе и състезание по творческо писане, което беше спечелено от чешката поетеса и организатор на фестивала „Дни на поезията в Броумов“ Вера Копецка.

За първи път по време на фестивала се присъди и специална награда за лично поетично творчество и популяризиране на чешката и словашката поезия в чужбина, която беше получена от българската поетеса и преводачка д-р Димана Иванова. Наградата беше връчена под формата на грамота и плакет с инициалите  и логото на фестивала, както и подписите на неговите учредители и директори.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.08.2018 г. 12:29
Етикети:
преводд-р Димана Ивановапоезиянаграда
По страните на Моравия
Международен чешко-словашки поетичен фестивал
Посетено:
1292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28139-balgarskata-poetesa-dimana-ivanova-s-nagrada-ot-mezhdunarodniya-festival-po-stranite-na-moraviya