По света

Сп. "World Literature Today" - с рецензия за е-стихосбирка на LiterNet

"Ето така" от Никита Нанков

Сп. "World Literature Today" - с рецензия за е-стихосбирка на LiterNet


◊ СЪБИТИЕТО

В последния брой (vol. 80, № 5, септември-октомври, 2006) на престижното американско списание за световна литература "World Literature Today" е публикувана рецензия за електронно издадената стихосбирка "Ето така" от нашия уважаван автор Никита Нанков.

Книгата излезе в Електронно издателство LiterNet в края на 2004 г., но все още - по необясними причини - литературната критика у нас, която по традиция стои встрани от отразяването на електронните издания, пази мълчание.

В същото време американското академично списание за литература, издание на Университета в Оклахома, излизащо от 1927 г., време, за което си е извоювало солидно място в американския и световния литературен живот, отбелязва обстойно събитието.


◊ ПОВЕЧЕ

Рецензията е написана от Марта Тайкова, аспирантка в Washington University в Сейнт Луис, и може да бъде прочетена в постоянната рубрика на списанието "World Literature in Review" (pdf). В своя текст авторката прави аналитичен преглед на поетичния дебют на Нанков и отбелязва експерименталния характер на стиховете, както и елегантното присъствие на 12-те абстрактни рисунки на автора. Тя оценява и факта, че книгата излиза в "лидера на българската електронна преса за литература и културни изследвания LiterNet.bg".
Автор:
Георги Чобанов
Публикация:
04.10.2006 г. 12:53
Етикети:
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2808-sp-world-literature-today-s-retsenziya-za-e-stihosbirka-na-liternet