По света

Лили Поборникова покорява испанците с изкуството си

Всъщност какво е Европа?

Лили Поборникова покорява испанците с изкуството си


◊ ТЯ Е

Тя е млада и талантлива, и отдавна е позната на европейската публика като автор.

Казва се Лили Поборникова.

Българска скулпторка, която покорява, интригува и остава завинаги в сърцата на аудиторията с творбите си. Биографията й е завидна. Зад гърба си е натрупала участия, за които могат само да й завиждат много от колегите й.

Русенката вече смело е доказала, че родното изкуство има място в европейското пространство. Много от творбите, изработени от дърво, камък или пясък, красят парковете в Норвегия, Италия, Дания, Франция, Швейцария.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Наскоро Лилия Поборникова се върна от Испания. В град Нуева Картеха от 9-24 септември се проведе вторият интернационален скулптурен симпозиум под наслов „Море от маслина”. 

Сред осемнайсетте участници единствената българка е била Лилия Поборникова. Организаторите са предоставили на скулпторите по едно маслиново дърво от огромната плантация. Всеки един от творците е трябвало да го претвори в избраната от него форма.

Лили Поборникова е преобразила старото маслиново дърво в шушулки с бобени зърна. Оригиналното хрумване и изпълнение на младата русенка много допаднало на организаторите, които веднага предложили на талантливата българка да откупят творбата й и тя да стане емблематична. Снимката на дървената скулптура ще се използва за художествено оформление на най-новия етикет на произвеждания от тях зехтин.


◊ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Лили Поборникова с творчеството си отговаря и на въпроса, който напоследък често си задаваме: Всъщност какво е Европа? Отговорът може да бъде: Част от пространството, в което творците вече са успели да идентифицират себе си, да намерят общ език и да покажат ценностната система на съответната нация.
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
27.09.2006 г. 12:05
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2784-lili-pobornikova-pokoryava-ispantsite-s-izkustvoto-si