По света

Националният военноисторически музей гостува в Прага с платна на Ярослав Вешин

Изложба „Ярослав Вешин (1860-1915)“ в Българския културен институт

На 10 май, от 18.30 часа в Българския културен институт в Прага ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин (1860-1915)“. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на Националния военноисторически музей. На събитието ще бъде представен и триезичен каталог за творчеството на чешкия художник.

Ярослав Вешин създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство. През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната, утвърждава се като родоначалник на баталния жанр у нас и оказва изключително въздействие върху българското изкуство и живописна школа в края на XIX в. и началото на XX в.

В изложбата ще бъдат показани платна на Вешин, които представят както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни. Неговите творби, запечатват реализма на живота на фронта и дават среща мирния живот и войната, парадността и жестокостта, блясъка и покрусата.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 май.

Автор:
НВИМ
Публикация:
10.05.2018 г. 14:56
Посетено:
952
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/27678-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-gostuva-v-praga-s-platna-na-yaroslav-veshin