По света

Излезе от печат световната поетична антология „Чуй тази река“

Българско присъствие на тема "Дунав"

Излезе от печат световната поетична антология „Чуй тази река“

 

◊ СЪБИТИЕТО

В края на 2017 година в Колумбия излезе от печат световната поетична антология „Чуй тази река“. В антологията са включени 126 автори от 58 държави. Представени са и петте континента: от Европа (Франция, Англия, Испания, Австрия, Италия, Холандия, Чехия, Словакия, Румъния, България и др.), от Южна Америка (Аржентина, Колумбия, Еквадор и др.), но така също и Канада, Африка, Австралия.

В антологията са включени две български поетеси: Амелия Личева и Димана Иванова, всяка със свое стихотворение със заглавие „Дунав“.

От предговорите на антологията, написани от поетите-съставители Робърт Макс Стийнкист и Естебан Чарпентие, става ясно, че тя е замислена като своеобразно продължение на проекта на Колежа „Хосе Макс Леон“ в Колумбия за опазването на природната среда и защитените видове, чийто първи книжен продукт беше само преди година, озаглавен „Антология на пеперудата“ с поезия на славянски и латиноамерикански автори в съставителство на Димана Иванова и Робърт Макс Стийнкист.

Други партньори на антологията за Реката са аржентинската фондация с идеална цел за подпомагане на социално слаби деца и техните семейства „Пибес“ с директор Естебан Чарпентие; колумбийската компания за млечни продукти „Алпина“ и Института за изследване на биологичната среда „Александър фон Хумболт“.

В предговорите на антологията колумбийският поет Робърт Макс Стийнкист определя реката като „неуморима природа“ и „изненадваща сила“ и си спомня за Братиславския музей „Данубиана“ на реката Дунав. Аржентинският поет Естебан Чарпентие от своя страна определя за начална точка на тази антология реката Вълтава в Прага, където се ражда идеята за нея.

 

Автор:
Иван Христов
Публикация:
25.04.2018 г. 14:17
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/27569-izleze-ot-pechat-svetovnata-poetichna-antologiya-chuy-tazi-reka