По света

Книжната феерия във Франкфурт приветства литературната Награда "ВИК"

Международен панаир на книгата

◊ СЪБИТИЕТО

Тази есен наградата “ВИК” за най-добър български роман на годината ще бъде официално представена на откриващия се в началото на октомври Международен панаир на книгата във Франкфурт: 04-08 октомври 2006 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО

Наградата ще бъде представена пред широката аудитория чрез специално заснета за целта 25 минутна лента, проследяваща историята на литературния конкурс. Филмът, който се изготвя от екип на Агенция Прима, разказва за създаването на конкурса и представя номинираните автори финалисти в трите издания на конкурса.

Лентата включва работни моменти от журирането на книгите, както и мнения на читатели и специалисти за конкурса и за номинираните романи.

Участници във филма са министър Стефан Данаилов и министър Меглена Кунева, които са сред най-активните поддръжници на наградата “ВИК” от нейното създаване.

Наградата “ВИК” ще бъде представена на панаира от нейния основател Едуард Вик, който е и създател на международната преводаческа компания “Вик транслейшънс И Ви Ес”, и от Елена Найденова, управител на Фондация “ВИК”.

Поканени за участие са писателите Стефан Кисьов (“Екзекуторът”) и Емил Андреев (“Стъклената река”), лауреати на наградата за 2004 и 2005 година.


◊ ОЩЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Българското участие на панаира ще включва още читателски срещи дискусии с Антон Дончев, Теодора Димова и Емил Тонев. Със свой собствен щанд ще участва и Асоциация Българска книга. До този момент заявки за участие на българския щанд са подали близо 50 родни издателства.


◊ ЗА ФРАНКФУРТСКИЯ ПАНАИР

Франкфурт ще бъде столица на световната книга от 4 до 8 октомври. В продължение на 5 дни панаирният комплекс ще е домакин на множество срещи, интервюта и разговори на автори, издатели, книгоразпространители, пресконференции и дискусии на професионални теми.
Панаирът и тази година ще спази своята интересна традиция – специално избрана тема или страна.

2006 година е посветена на Индия и страната ще бъде почетен гост на панаирното градче.

Международният панаир на книгата във Франкфурт е създаден през 1948 година по инициатива на Конрад Аденауер.

В наши дни панаирът има репутация на най-значимото международно средище на издатели и книготърговци от цял свят. През 2005 година панаирът във Франкфурт бе посетен от 284 838 почитатели на книгата и писаното слово.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
21.09.2006 г. 13:50
Посетено:
995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2754-knizhnata-feeriya-vav-frankfurt-privetstva-literaturnata-nagrada-vik