По света

„Септември" по Гео Милев на международно турне в Чехия и Полша

Спектакълът е част от програмата „Българската литература за българското усещане"

„Септември" по Гео Милев на международно турне в Чехия и Полша

Снимка: Музей "Гео Милев", Стара Загора

 

В годината на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз програмата на театър-лаборатория „Алма Алтер" – „Българската литература за българското усещане" започва международно турне в Европа.

Спектакълът „Септември" по Гео Милев ще бъде представен на Международния театрален фестивал „Зломваш" в Прага, Чехия и на Международния театрален фестивал „Експеримент" в Збоншин, Полша. Спектакълът е част от програмата „Българската литература за българското усещане", която включва: „Живот и слово праведного Климента" по словата на Св. Климент Охридски (2016), „Дядо Йоцо гледа"(2017) по Иван Вазов и „Албена" по Йордан Йовков (2013).

В програмата на фестивалите, освен спектакъла „Септември", българският театър ще представи и уъркшоп „Българската литература за българското усещане", воден от режисьора на „Алма Алтер" – Николай Георгиев. Той практически ще проследи творческия процес, в който на базата на едно класическо литературно произведение се изгражда драматургия чрез метода на „живото" случване - тук и сега.

Главна роля в „Септември" има вокалистът на група „Атлас", композитор и дългогодишен актьор на театър-лаборатория „Алма Алтер" – Георги Арсов. Зад гърба си Георги има десетки участия на международната театрална сцена и е познат на международната публика като шекспиров актьор, заради ролите си на Хамлет, Ричард III, Ромеo, Едгар и т.н. Само на 24 години, носител на Наградата за най-добра мъжка роля на Международния театрален фестивал в Печ, Унгария (2016) и нееднократен носител на наградата „Алтер".

„Септември" е дипломният пърформанс на Георги Арсов за завършване на специалността „Авторски театър" в Софийски университет, в който заедно с големия български хореограф д-р Петя Йосифова изследват потайните кътчета на българското подсъзнание и от масата-народ се откъсва тялото, за да тръгне само по своя път.

Проектите по програмата „Българската литература за българското усещане" се осъществяват благодарение на Софийски университет „Св. Климент Охридски" и Фонд Научни Изследвания на СУ.

 

Автор:
Театър-лаборатория "Алма Алтер"
Публикация:
19.04.2018 г. 14:55
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/27523-septemvri-po-geo-milev-na-mezhdunarodno-turne-v-chehiya-i-polsha