По света

„Драгостин Фолк Национал“ отново във Виена

Формацията ще изнесе концерт във Виена по случай Националния празник на България

„Драгостин Фолк Национал“ отново във Виена

 

◊ СЪБИТИЕТО

„Драгостин Фолк Национал“ с концерт във Виена по случай Трети март

Кога: 03.03.2018, 17:00 часа

Къде: Български културен институт "Дом Витгенщайн", Виена

Под звуците на българската песен в Австрийската столица ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на България.

Музика, носеща едновременно усещането за динамиката и широкия поглед на нашето време и пропила мотиви от дълбините на нашия фолклор ще звучи в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена на Националния празник 3-ти март.

 

„Драгостин Фолк Национал“ e формация с изключително интензивна концертна и звукозаписна дейност, представяща България на различни международни културни форуми и неизменно печелейки овации по света.

Това не е първи гастрол на формацията в Австрия.

През есента на 1994 г., след концертния „прощъпулник” в Будапеща, „Драгостин Фолк Национал“ изнася концерти във Виена и Братислава; през 1998 г., с премиерата на кантатата „Дунавска музика“ е открита сесия на ООН във Виена, последвана от още две концертни обиколки в Моцартовата родина.

Мелодиката и ритмиката на народната песен са изворът, от който тръгва музикалното развитие на авторската поредица на Стефан Драгостинов „Звуковите икони на България". Това е подход на творец, който носи чувствителността на 21. век и ерудицията на автор, който си служи гъвкаво с изразността на различни жанрове - от песенната миниатюра до широкото симфонично платно.

В „Звуковите икони" личи вкусът към импровизацията. Тя ту изригва на воля като дух от бутилка, ту бива обяздвана от авторската воля на композитора, който умее да се възползва от свободата. Но същевременно умее и да направлява драматургичното действие.

За този проект са подбрани певици, които владеят характерното за българския фолклор „пеене с открито гърло". Но всеки от тези гласове носи своя оригинален цвят - от тъмната матовост на рядко срещания контраалт до кристалната яснота на високите гласове. Тази широка скала е използвана от композитора пластично и изобретателно. Търсена е появата на един глас в необичайна позиция, за да се постигне така характерното за "Драгостин Фолк" звучене и необичайност на колорита. 

На 3-ти март във Виена ще прозвучат песенни шедьоври като "Шинка", "Галунка", „Баба лук посела“, "Ишу, бяла Недо", "Богородице, Майчице Свята", „Български Благослов“... Песни, разказващи истории. Песни, рисуващи картата на България. И пътя, извървян от българския род през вековете. 

Ще бъдат изпяти и "Богородице, Майчице Свята" и „Български Благослов“ - авторски творби от последния вокален цикъл „Верски песни“, посрещнат възторжено на Московския Пасхален фестивал и получил единодушната оценка на Руската критика: „Драгостин Фолк Национал" - това е неповторим стил! Самобитност! Невероятно красиви гласове! Фантастична музика! А Стефан Драгостинов е създал уникално явление в света на музикалната култура!"

Това е програмата, която включва вокални бисери от българския фолклор, които са послужили за основа на авторски миниатюри и балади, създадени от професор Стефан Драгостинов. Композиторът е събирал автентични старинни песни от различни региони на България. С времето тези песни са се превърнали в емблеми на мястото, където са се появили може би за пръв път. Издигнати са били в своеобразен култ, зачитана е била тяхната святост, както се почита икона. Но тези "звукови икони" с времето са били променяни, допълвани с нов колорит, обновявани с нови интонации. Песента е търсела своите промени с времето.

Предавала се е от поколение на поколение и е променяла своя облик чрез емоционалността на различни генерации. А пречупена през "калейдоскопа" на Стефан Драгостинов, песента на "Драгостин Фолк Национал" е взряна надалеч в бъдещето. 

 

Повече информация можете да откриете на интернет страницата на БКИ "Дом Витгенщайн", както и на официалната страница на „Драгостин Фолк Национал“ в социалната мрежа „Фейсбук“.



 

Автор:
Десислава Георгиева
Публикация:
28.02.2018 г. 13:15
Етикети:
Dragostin Folk NationalВиенаСтефан ДрагостиновДрагостин Фолк Национал
Wien
Stefan Dragostinov
Bulgarische Kulturinstitut "Haus Wittgenstein"
Български културен институт "Дом Витгенщайн"
Посетено:
1020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/27222-dragostin-folk-natsional-otnovo-vav-viena