По света

С почетна диплома се завърна Хорът на варненските девойки и жени от Рива дел Гарда

Единадесети музикален фестивал за хорове и оркестри „Лаго ди Гарда” (Италия)

С почетна диплома се завърна Хорът на варненските девойки и жени от Рива дел Гарда


Една от представителните певчески формации на гр. Варна – Хорът на варненските девойки и жени с главен художествен ръководител Захарина Милкова-Никитасова – се завърна с почетна Диплома от Единадесетия музикален фестивал за хорове и оркестри „Лаго ди Гарда” (Италия). Музикалният директор на Фестивала магистър Петър Ласковски вече няколко години поред отправя покана към българския състав.

Форумът се проведе от 12 до 14 октомври в едно от райските кътчета на света – в Рива дел Гарда, градче, разположено в подножието на италианските Алпи, приютило средновековните старини, меките златистоесенни багри, прелестите на алпийската и средиземноморската природа, както и модерни туристически атракции. Живописният пейзаж на брега на езерото ди Гарда, привличащ с изобилие от палми и маслини, лимони и лянове, дафинови дръвчета и пинии, оставя незабравими спомени у многобройните гости на курортното селище от цял свят.

Варненският състав, носител на седем международни награди, се открои сред останалите тринадесет формации (от Словения и Русия, Австрия и Германия, Полша и Латвия, Чехия и Беларус) както с школуваното си певческо изкуство, така и с разнообразния си репертоар, специално селектиран за фестивала. През десетилетията, благодарение на музикалната ерудиция и сценичен опит на диригентката, хорът на варненските девойки и жени поддържа програма, съответстваща на високи естетически критерии. Съставът и неговият художествен ръководител с всички сили отстояват класическите завоевания на хоровото изкуство и неговата независимост спрямо пазарната комерсиализация в глобален мащаб. Именно тази достойна позиция респектира родните и европейските експерти, които не престават да канят хоровия ансамбъл на различни музикални форуми.

В Рива дел Гарда варненските момичета се представиха предимно с произведения на родната композиторска школа, със запомнящите се пиеси на Добри Христов („Девойче”), Филип Кутев („Закукала кукувица”), Марин Големинов („Седенкарска”, „Хвърлила мома ябълка”), Константин Илиев („Вятърът и момчето”), повечето  от които наситени с колорита на българското народопесенно наследство.

Ярко впечатление направиха двете песни „Малки моми” на Добри Христов и „Вечеряй, Радо” на Филип Кутев, чийто нов аранжимент, дело на Павлин Бъчваров и Ирена Таушанова, придава съвременно звучене на тези превърнали се в непреходна класика хорови творби. Нашият състав ги изпълни не само вокално прецизно, но и атрактивно, включвайки съпровода на пиано, тъпан и триангел. Сред ключовите произведения беше и „Libertango” на Astor Piazzolla, музикален шедьовър, предпочитан от редица изпълнители по цял свят. Гордост предизвиква фактът, че един самодеен състав, какъвто е Хорът на варненските девойки и жени, поддържа през годините програма, включваща различни стилове и разнообразие от творби на родни и световни автори.

Фестивалът в Рива дел Гарда със своята дружески-непринудена, не-състезателна, но любовна спрямо музиката атмосфера, носеше нещо от безметежието, от „безвремието” на уникалната планинско-медитеранска култура. Форумът, проведен край най-голямото италианско езеро, разположено между световните културно-исторически центрове Венеция и Милано, е събитие в музикалната и житейската биография на момичетата от престижния варненски състав. Всички те се завърнаха в любимата си Варна, очаровани завинаги от зехтина и виното, слънцето и насладите, но и мъдростта на Средиземноморието. А също така от новите приятелства с хора, безусловно отдадени на изкуството.

В днешните кризисни времена на засилени етно-религиозни конфликти и колективни омрази културният завет на „първия съзнателен космополит и европеец” Еразъм Ротердамски за единство на народите и техните духовни елити чрез философията, науката и изкуството е повече от необходим. Доказват го и музикалните фестивали в Европа, в които господства духът на творчеството като висш „инструмент” за хуманизация на света.

Пожелаваме успех на състава в предстоящите му изяви на родните и световните хорови подиуми.

Автор:
Антония Велкова-Гайдаржиева
Публикация:
21.10.2017 г. 11:05
Етикети:
музикален фестивалнаградаИталия
почетна диплома
Захарина Милкова-Никитасова
Лаго ди Гарда
Хор на варненските девойки и жени
Посетено:
2916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/26501-s-pochetna-diploma-se-zavarna-horat-na-varnenskite-devoyki-i-zheni-ot-riva-del-garda