По света

Сборник с българска драматургия на турски

Издателство "Папирюс" представя български автори

Сборник с българска драматургия на турски


◊ СЪБИТИЕТО

Наскоро истанбулското издателство "Папирюс" издаде сборник с български пиеси - Bulgar Oyunları. İstanbul: Papirüs Yayınları, 2006.

В него са включени 5 творби от 4 автори, а именно:
. "Чудо" на Иван Радоев,
. "Римска баня" на Станислав Стратиев,
. "Другата смърт на Жана д’Арк" на Стефан Цанев,
. "Жената на полковника" и "Оркестър "Титаник" на Христо Бойчев.


◊ ПОВЕЧЕ

Преводът на представителните за съвременната българска драматургия текстове е осъществен от д-р Хюсеин Мевсим, асистент в Анкарския университет.

Той е автор на биографично-творческите портрети и анализи на включените в сборника автори и творби, на пространния предислов, в който проследява възникването, развитието, значимите представители и развойните тенденции на българската драматургия, както и на обзора на състоянието на турско-българските театрални контакти в областта на превода.

Сборникът Bulgar Oyunları спечели конкурс на Национален фонд "Култура" за превод на съвременна българска художествена литература на чужди езици и е посрещнат добре от театралните среди в южната съседка.

Изданието бе представено в специализираните седмични притурки за литература на ежедневниците "Джумхуриет" и "Радикал", както и в предаването за книги на националния телевизионен канал TRT 2.

Пиесите "Римска баня" и "Другата смърт на Жана д’Арк" вече са поставени и продължават да се играят при голям интерес, а премиерите на "Жената на полковника" и "Оркестър "Титаник" предстоят в началото на този театрален сезон в различни държавни и частни театри в Република Турция.
Автор:
Несрин Али / Анкара
Публикация:
21.08.2006 г. 14:51
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2632-sbornik-s-balgarska-dramaturgiya-na-turski