По света

Брас Асоциация КОМБО се завърна от турне в Китай

Концерти в рамките на Културен сезон на Китайска народна република 2017

Брас Асоциация КОМБО се завърна от турне в Китай


Брас Асоциация КОМБО се завърна от турне в Китай, където изнесе 3 концерта в рамките на Културен сезон на Китайска народна република 2017.

След продължилата почти година селекция, измежду стотици проекти от 16 европейски държави, 60 от които български, момчетата бяха избрани да представят България в тазгодишния сезон, темата на който е WORLD & JAZZ MUSIC.

Брас Асоциация КОМБО в състав Велислав Стоянов – тромбон, Тодор Бакърджиев – тромпет, Георги Стойков – тромпет, Александър Логозаров – китара, Димитър Шанов – контрабас и Георги Марков – ударни представиха авторската програма на групата, написана и аранжирана от Михаил Йосифов в 3 града, в рамките на една седмица.

Първият концерт се проведе в Qingdao, Shandong Province на ежегодния Международен бирен фестивал Tsingtao, организиран от 1991 досега, от най-голямата пивоварна в Китай. Фестивалното градче се простираше на площ от 66 хектара.

Второто участие на групата бе в Zhoushan, Zhejiang Province - петия по-големина остров сред хилядите в островния комплекс на Жълто море. Националният парк Zhujiajian Island е в територията на DaQing Mountain, която се слива с платото на пустинята Гоби и се явява своеобразна граница с автономната Монголия. Концертът провел се на най-високата точка на платото, включваше освен изпълнението на Брас Асоциация КОМБО и концерт на унгарския джаз квартет Bágyi Balázs New Quartet. Събитието беше само за гости на затворения островен комплекс, но организаторите бяха предвидили платен абонамент за излъчване на живо, и още в първите минути на концерта зрителите бяха над 23 000. В края на концерта брас секцията на българската група се качи на сцената заедно с унгарците за съвместно изпълнение. Bagyi Balazs – бенд лидерът на групата е най-изявеният съвременен композитор в Унгария, барабанист и директор на Унгарската джаз федерация.

Мини турнето завърши на 28 август, в знаменития JZ Club, в Шанхай. Клуб превърнал се в институция за джазмените, концертиращи на изток и абсолютен еквивалент за джаз сцена в Китай, от 2004 година досега. Забавната страна на джаза, заедно с гостите на клуба, откри и Генералния консул на България в Шанхай г-н Димитри Пампулов.
 
Изморен, но зареден с ентусиазъм, тромбонистът Вили Стоянов, председател на Брас Асоциация, сподели амбициите си за бъдещи изяви на родни проекти на тази толкова изкусителна за творците сцена, както и надежди, че ще намери необходимата финансова подкрепа, за да покажат, заедно с Мишо Йосифов, етно джаз проекта RomaNENO Project, избран да представи България, в началото на октомври, в Пекин, на Международния Арт Карнавал, в който ще вземат участие по един представител от всяка от 16-те държави, поканени в Културния сезон на Китай. Карнавалът се явява своеобразно закриване на сезон 2017.

Автор:
Марина Василева
Публикация:
04.09.2017 г. 17:46
Посетено:
1111
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/26247-bras-asotsiatsiya-kombo-se-zavarna-ot-turne-v-kitay