По света

Представители на Асоциация "Емпирей" впечатлиха журито на международен конкурс

Българските участници получиха престижни награди от конкурса „La piazzetta“ в Италия

Членове на Асоциация "Емпирей“ участваха успешно в Международния конкурс „La piazzetta“ в град Салерно - Италия, в който България стана победител, както с броя на взетите отличия, така и с качеството и стойността на творбите на участниците.
   
Конкурсът "La piazzetta“ се организира ежегодно в края на месец юни от Центъра на артистите в Салерно - Италия, който е създаден през 1993 г. и е един от най-големите и престижни културни центрове в област Кампания. Главен сътрудник на Центъра на артистите в Салерно е Българо–италианският културен център, благодарение на който конкурсът „La piazzetta“ от национален се превръща в международен. Традиционно конкурсът се провежда всяка година и в него участват творци от цял свят.
   
Основна цел на конкурса е да представи различните култури под различни форми и в различни стилове, както и мястото им в света на изкуството и творчеството. Тази година е деветнайстото издание на конкурса „La piazzetta“, а България участва достойно от осем години – от 2009 г. С участието на творци от Асоциация "Eмпирей“ българското представяне очевидно е по-силно.
   
Членове на създадената наскоро асоциация участваха за първи път на този престижен международен конкурс и впечатлиха журито със своите теологични стихове и разкази. Те бяха удостоени с почетна награда – сребърна плочка и пергамена за всеки един от тях – за принос в историята на културата.
   
Участниците в конкурса са хора на изкуствата от цял свят. Най-масово участваха творци от цяла Италия. Имаше представители от Испания, Франция, Полша, Русия, Украйна и, разбира се, от България. Българското участие стана възможно чрез съдействието на Българо-италианския културен център, който наред с обичайните формални подробности извърши и преводите на литературните творби от български на италиански.
   
Категориите в конкурса бяха следните: поетични творби, разкази, стихосбирки, артистични форми (картина, скулптура и керамика) и фотография. Първите 4 категории ги има от създаването на конкурса. Категорията фотография не присъства всяка година.
   
България е имала представители почти всяка година във всички категории, а на тазгодишния конкурс българските участници получиха награди за категориите разказ, поезия и фотография.
   
Асоциация „Емпирей“ беше представена на конкурса от Калин Михайлов, Васил Лазаров, Румен Стоянов и Маргарит Жеков, като всеки един от тях бе награден с пергамена, а Асоциацията – със сребърен плакет. Четиримата писатели участваха в категориите поезия и проза.
   
Радостен е фактът, че и тази година българското знаме беше достойно издигнато на церемонията по награждаването на международния конкурс „La piazzetta“. Българските участници имат основание да са горди от своите резултати, защото в конкурса участваха 13 българи, от които 9 взеха престижни награди и медали.
   
Българското участие винаги е било много достойно в рамките на конкурса „La piazzetta“. Творбите на българските участници изпреварват останалите, защото са много категорични, решителни, и съдържат елемент на мистичност. Усеща се онази атмосфера на бойкия дух, който – ако не победи – “не заспива“. Освен това тази година България получи и една изключително престижна награда: както вече споменах, Асоциация „Емпирей“ бе наградена със сребърна плочка за културен принос в културния обмен между Италия и България. Ако проследим историята на конкурса, можем да отбележим, че подобни извънредни награди се дават рядко. Ето защо участието на “Емпирей” стана едно от събитията на тазгодишното издание.
   
Тази година българската страна е на второ място по броя на взетите награди, като най-много взеха домакините от Италия, но имайки предвид, че България бе представена от тринадесет творци, а от Италия участваха близо сто и петдесет, можем с основание да твърдим, че ние сме на първо място в проценти. С право бихме могли да кажем: „Честита победа на всички българи!”
   
През 2018 година международният конкурс „La piazzetta“ ще празнува двадесетата си годишнина. Има доста време до тогава, но едно е сигурно: България ще бъде отново в Салерно и ако организаторите на конкурса ще празнуват своя юбилей, ние се надяваме да празнуваме поредната си творческа победа.

Автор:
Калина Белчева
Публикация:
30.08.2017 г. 13:11
Посетено:
1925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/26227-predstaviteli-na-asotsiatsiya-empirey-vpechatliha-zhurito-na-mezhdunaroden-konkurs