По света

"Между фигуративната и абстрактната живопис" - изложба на Генади Гатев и Свилен Стефанов във Виена

10 април - 5 май 2017, Дом Витгенщайн

"Между фигуративната и абстрактната живопис" - изложба на Генади Гатев и Свилен Стефанов във Виена


◊ СЪБИТИЕТО

ONE Gallery в сътрудничество с Haus Wittgenstein представят

"Между фигуративната и абстрактната живопис"
Изложба на Генади Гатев и Свилен Стефанов


Куратор: Десислава Монева

10 април - 5 май 2017, Дом Витгенщайн
гр. Виена, Parkgasse 18


Свилен Стефанов (1966, София) е художник, критик, историк на изкуството, професор в Националната художествена академия в гр. София. Той е един от най-влиятелните творци в България. Още през 90-те години започва да сътрудничи на кръгът XXL и на едноименната галерия в София, известни с провокативните си проекти. Изкуството на Стефанов, както и това на други художници от неговия кръг, започва да поставя под съмнение нормативната система на изкуството в постсъветското пространство. Негови самостоятелни изложби са открити в над 10 различни галерии в София, скоро се откри и негова самостоятелна изложба в Москва. Стефанов участва участва в няколко групови изложби в Австрия, Гърция, Китай, Турция, Германия, Русия, Финландия. В Дом Витгенщайн Стефанов е представял вече два пъти свои творби - през 2002 и 2003 г. Творбите на Свилен Стефанов от изложбата са предварително продадени.

Генади Гатев също реализира редица самостоятелни изложби в България. Прави също изложби в известни галерии в Канада и Съединените щати. В продължение на няколко години той преподава концептуална фотография в Националната художествена академия в София. Неговата дейност е тясно свързана с развитието на сцената за изкуство в България. Освен работата си като художник, той е известен и като критик с многото си публикации за съвременното изкуство в България и по света. Генади Гатев е преподавател по история на изкуството на ХХ век. В момента двамата автори работят с ONE Gallery в София, представяща творбите им в България и на различни събития за съвременно изкуство в чужбина.
Десислава Монева


Автор:
ONE Gallery
Публикация:
12.04.2017 г. 16:18
Посетено:
1927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/25478-mezhdu-figurativnata-i-abstraktnata-zhivopis-izlozhba-na-genadi-gatev-i-svilen-stefanov-vav-viena