По света

"Романтици обичат концептуализъм" - изложба на Свилен Стефанов в Москва

30 март - 19 май 2017, Art 4 Museum - гр. Москва

"Романтици обичат концептуализъм" - изложба на Свилен Стефанов в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

ONE Gallery в сътрудничество с Art 4 Museum
представят

изложбата на
Свилен Стефанов

Романтици обичат концептуализъм


Куратор: Десислава Монева

Откриване: 30.03.2017 г. от 19:00 ч.  гр. Москва,  ул. “Хлыновский туп.” 4

Изложбата ще се открие на 30 март 2017 от 19:00 часа и ще продължи до 19 май 2017 г.

Свилен Стефанов (1966, София), е художник, критик, историк на изкуството, професор в Националната художествена академия в гр. София.

Той е един от най-влиятелните творци в България. Още през 90-те години започва да сътрудничи на кръга XXL и на едноименната галерия в София, известни с провокативните си проекти. Изкуството на Стефанов, както и това на други художници от неговия кръг, започва да поставя под съмнение нормативната система на изкуството в постсъветското пространство.

Отхвърляйки съществуващите глобални модели, основавайки се главно на неоконцептуализма, Стефанов започва да създава иронична наративна живопис. Изборът му на изразни средства се основава на разбирането му за особено важната роля, която заемат традиционните медии на сцената на съвременното изкуство, както и тяхното несправедливо подценяване. Неслучайна е появата на мрачните псевдомистични  шествия в неговите творби, където т.нар. „романтици“ ритуално погребват останките на неоконцептуални творци и тяхното наследство. Тези странни, противоречиви, дори нереални предложения, явно имат своето обяснение, свързано с неизменното присъствие на текст, който се използва преднамерено като типична концептуална стратегия.

Десислава Монева

Автор:
Екип на ONE Gallery
Публикация:
30.03.2017 г. 14:22
Посетено:
1279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/25383-romantitsi-obichat-kontseptualizam-izlozhba-na-svilen-stefanov-v-moskva