По света

Националната галерия ще участва в най-престижния музеен форум през 2017 година в Загреб

Номинация за наградата „Европейски музей на годината“ за 2017 година

Националната галерия ще участва в най-престижния музеен форум през 2017 година в Загреб

Националната галерия получи покана за участие в официалната церемония за присъждане на наградата „Европейски музей на годината“ за 2017 година.

Европейска годишна награда EMYA е учредена от Европейския музеен форум (EMF) към Европейския съвет през 1977 г. Номинираните кандидати за отличието „Европейски музей на 2017“, сред които е и Националната галерия, са музеи от цяла Европа, истински новатори, оригинални в своето представяне. Статуетката „Яйце“, изработена от Хенри Мур, се дава за една година на новооткрити или ново преустроени музеи, които допринасят с иновативно представяне на колекциите си, уникална атмосфера, творчески подход за привличане на публики и удовлетворяване на очакванията на посетителите.

По време на церемонията, която ще се състои от 3 до 6 май в Загреб, Хърватия, Националната галерия - най-големият художествен музей в България, ще покаже в своята презентация уникалната си колекция от над 42 000 произведения на българското изкуство и изкуство от Европа, Азия, Америка и Африка, както и представителната си експозиция в „Квадрат 500“ с около 2000 картини и скулптури от български художници и автори от цял свят.  

Наградата EMYA (European Museum of the Year Award) се счита за най- престижното музейно отличие.


Автор: Национална галерия
03.02.2017 г. 15:27
Посетено: 878
Етикети: номинация, Национална галерия, награда Европейски музей на годината
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/25049-natsionalnata-galeriya-shte-uchastva-v-nay-prestizhniya-muzeen-forum-prez-2017-godina-v-zagreb