По света

Детският радиохор на БНР изнесе концерт в Европарламента

Започна десетдневното коледно турне в Кралство Белгия на малките посланици на българската култура

Детският радиохор на БНР изнесе концерт в Европарламента


Детският радиохор на БНР изнесе концерт в Европарламента

С концерта на Детския радиохор в Европейския парламент в Брюксел започна десетдневното коледно турне в Кралство Белгия на малките посланици на българската култура. Събитието е силно начало на културния обмен преди предстоящото българското председателство на Европейския съюз през 2018 година.

То бе организирано със съдействието на евродепутата Момчил Неков, който заедно с Жан-Пиер ван Авермат, секретар на Федерацията на европейските хорове и член на Световния хоров съвет, поздравиха изпълнителите и гостите.

Световноизвестните певци от Детския радиохор на БНР откриха програмата си с Химна на обединена Европа - „Ода на радостта“ от Л. Бетовен. В концерта им прозвучаха църковнославянски песнопения, фолклорни и коледарски песни и емблематични произведения от българската хорова класика като „Хубава си, Татковино“ на Ем. Манолов, „Родино мила“ на Б. Тричков и чудесната обработка на Н. Кауфман на „Хубава си, моя горо“.

По време на турнето малките певци ще гастролират в 9 града, ще се срещнат с българската общност в Белгия и ще изнесат концерт заедно с децата от Българското училище в Брюксел.

Автор:
БНР
Публикация:
09.12.2016 г. 16:06
Посетено:
1962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24790-detskiyat-radiohor-na-bnr-iznese-kontsert-v-evroparlamenta