По света

„Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание

Писателят Георги Господинов спечели швейцарската литературна награда "Ян Михалски" с романа "Физика на тъгата"

„Физика на тъгата” и Георги Господинов със световно признание

Един български роман се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии днес.

В мотивацията на журито се казва:

“В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...”

Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

По същото време дойде новината, че Френската телевизия Арте застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

А в последните часове се разбра, че „Сляпата Вайша” – филмът на Ушев по разказа от „И други истории” е финалист за най-престижната награда в света на киното – Оскар.

Нашето издателство се радва, че български автор прави този пробив, което е добър знак за цялата българска литература днес.

 

Жанет 45

http://books.janet45.com

Повече за наградата на страницата на Фондация Ян Михалски
THE 2016 JAN MICHALSKI PRIZE FOR LITERATURE


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
24.11.2016 г. 16:24
Посетено:
6731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24668-fizika-na-tagata-i-georgi-gospodinov-sas-svetovno-priznanie