По света

Ученици от училища по изкуства представят България на изложението Bazaar Berlin

Работи на младите ни таланти ще бъдат показани и в изложба в Българския културен институт в Берлин

Ученици от училища по изкуства представят България на изложението Bazaar Berlin


◊ СЪБИТИЕТО

Ученици от пет художествени училища в България ще представят своя продукция на прочутия Bazaar Berlin от 16 до 20 ноември 2016 г. Ще бъдат показани произведения на изкуството на младите артисти - дърворезба, керамика, илюстрации, текстил, детски играчки скулптури. След успешното им представяне на редица изложения и базари у нас, подкрепени от Център Алос в специално създадения бранд СЕКТОР АРТ, учениците за първи път ще покажат своята продукция в чужбина и то на един от най-авторитетните форуми за приложно изкуство.

Петте училища са: Националните гимназии за приложни изкуства „Свети Лука” – София, "Тревненска школа" – Трявна и "Проф. Венко Колев" – Троян, Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и Професионалната гимназия по каменообработване – Кунино.

Същевременно от 15 до 30 ноември 2016 г. в Българския културен институт в Берлин ще се състои изложба на едни от най-добрите ученици в НГПИ “Св. Лука”. Ще бъдат представени техни избрани творби – живопис, графика, плакат, пространствен дизайн. На откриването на изложбата ще присъстват ученици от гимназията, които лично ще представят произведенията.

Участието в Bazaar Berlin и изложбата в Българския културен институт се състоят благодарение на финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” за 2016 г. и Фондация „Америка за България“, както и с партньорството на организация „Шар Жар“.


◊ ЗА СЕКТОР АРТ

СЕКТОР АРТ е инициатива на Център Алос в подкрепа на развитието на ученици от училищата по изкуствата в България. Започнал през 2014 г. като изложение на училищата по изкуствата в НДК, проектът бързо се разраства и помага на младите артисти да се подготвят за реалните предизвикателства, които ги очакват в избраната от тях професия. По време на извънкласни занимания, под ръководството на избрани преподаватели, учениците създават свои творби. С помощта на Център Алос, в рамките на няколко кампании през годината, тези творби стигат до пазара. По-голямата част от приходите отиват директно при своите автори, а с останалата част се закупуват материали и консумативи за следващата кампания.

„Това е своеобразен "трамплин за таланти", който помага на учениците, като ги среща с първата им публика. Представяме техни творби на изложби, фестивали, изложения и базари в България (София, Трявна, Троян, Етнографския музей на открито „Етър”, Севлиево, Габрово), а сега за първи път и в чужбина”, разказва Росица Маринова, координатор на проекта. „В България имаме много млади таланти, но повечето от тях все още не си дават сметка за възможностите на общия европейски пазар, както и за вдъхновението и стимулите, които могат да получат от срещите с автори и публика извън пределите на страната. Това не е трудно постижимо. Подкрепа на младите ни творци да мислят, творят и да се представят глобално – това е част от мисията ни“, споделя Розалина Лъскова, арт мениджър и създател на организацията „Шар Жар“.

Проектът СЕКТОР АРТ се осъществява от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, със съдействието на Фондация Америка за България.


◊ ЗА БАЗАР БЕРЛИН

Международното предколедно изложение Базар Берлин (Bazaar Berlin) представя уникални и екзотични произведения от целия свят. Започнал през 1962 година, този панаир, известен и като Import Shop Берлин, превръща германската столица в глобален пазар за локални стоки.

Тази година се очакват над 500 производители и търговци от 62 страни. Учениците от нашите художествени училища ще бъдат единствените участници от страна на България.

Организаторите очакват около 40 000 души да посетят Bazaar Berlin. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници всеки търси оригинални и необичайни подаръци, каквито няма в моловете и търговските вериги. Изложението дава възможност на масовата публика и клиенти да получат достъп до предмети на приложните изкуства от цял свят на едно място.

Автор:
Екипът на Център Алос
Публикация:
11.11.2016 г. 15:05
Етикети:
Посетено:
1324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24567-uchenitsi-ot-uchilishta-po-izkustva-predstavyat-balgariya-na-izlozhenieto-bazaar-berlin