По света

Лондонски фестивал на българската култура

Четвърто издание на фестивала, 25 октомври - 30 ноември 2016

Лондонски фестивал на българската култура

◊ СЪБИТИЕТО

Лондонският фестивал на българската култура обявява начало на четвъртото си издание. Месец ноември отново ще е "Българския културен месец в Лондон", в който публиката на английската столица ще се наслади на поредица от концерти, кинопредставления и изложби, представящи най-доброто от имиджа на България.

Изключителният и екстравагантен музикант Найджъл Кенеди открива четвъртото издание на Лондонския фестивал на българската култура в дует с виртуозния гъдулар и композитор Георги Андреев. В програмата ще чуем балкански ритми – от класика до фолклор, етно и джази импровизации, а специално участие ще има Лондонският български хор, с диригент и солист Десислава Стефанова и сопраното Ваня Ватралова-Станков. На тях ще акомпанира Лондонска филхармония под диригентството на Росен Миланов.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

За първи път в рамките на фестивала кураторът и скулптор Явор Любомиров ще представи в своята галерия в Лондон изложба  и кинопрожекция на изявени български таланти.  Изложбата под заглавие “Lifestyles and still life” е с гост-куратор Вера Млечевска, а в нея ще бъдат представени младите артисти - Рада Букова, Викенти Комитски, Лубри, Александър Александров, Мартина Вачева, Димитър Шопов, Станимир Генов, Kамен Стоянов. Кинопрожекцията е на филма на режисьорката Ралица Петрова „By the Grace of God”, който бе официална селекция на фестивала в Кан през 2009 г. и е издаден на DVD от British Film Institute.

Като част от програмата на фестивала, Българският културен институт в Лондон организира галапрожекция на най-успешния български телевизионен проект – “Под прикритие”, продуциран от Българската национална телевизия. Събитието ще се състои в  едно от най-популярните кина за филмови премиери в Лондон – VUE West End, което се намира в сърцето на Лестър Скуеър, а феновете ще имат възможност да се срещнат със звездите на сериала Ивайло Захариев, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов, продуцентите и други специални гости.

В съпътстващата фестивална програма на Културния институт за месец ноември се откроява гостуването на Стоянка Мутафова в спектакъла "Госпожа стихийно бедствие".

"Музикално пътешествие по Дунав" представя едни от най-известните камерни музикални произведения и ще зарадва ценителите на класическата музика с поредица от три камерни концерта в зала “Конуей Хол”. Те включват утвърдени български и английски изпълнители, които творят в различни точки на Европа, но ще свирят заедно специално за този проект. Между тях са имената на двама изявени пианисти от България и Великобритания - Людмил Ангелов и Ашли Уос (лауреат на конкурса в Лийдс), цигуларите Евгени Шевкенов (професор, Виена), Димитър Буров (професор в училище Хароу, Лондон) и Яна Бурова (солист на квартет Инспирити, Лондон), Павел Минев (солист на Московската Филхармония), Деворина Гамалова и Иво Станков (професори в музикалните училищата Тринити и Гилдхол, Лондон), виолистите Александър Земцов (професор, Виена) и Майкъл Гелер (солист на оркестър Концертгебау, Амстердам) както и челистите Александър Сомов (солист на оркестъра в Страсбург) и Гай Джонстън (носител на приза 'Музикант на годината' на телевизия Би Би Си).

Концертът със заглавие "От Бах до българския дълбок Бас" под диригентството на Мартин Георгиев ще закрие фестивалната програма. Изключителният български цигулар Светлин Русев (концертмайстор на оркестъра на Френското Радио) ще бъде придружен от музикантите на един от най-реномираните лондонски оркестри "London Mozart Players". На сцената ще бъдат още хоровете на известните училища Сейнт Полс и Франсис Холанд, които ще изпълнят популярни барокови и класически произведения. Акцент в програмата е световната премиера на композитора и диригент Мартин Георгиев, 'Концерт за контрабас кларинет и оркестър'.

Фестивалът се организира с подкрепата на Българското посолство в Лондон, а негови патрони са Министерството на културата на Република България, Соня Рув-Увалиева и принц Кирил Сакс-Кобург.

За повече информация вижте приложената брошура с пълната програма на фестивала: http://www.lfbc.eu/2016/programme.php


Автор:
Организаторите
Публикация:
01.11.2016 г. 13:17
Посетено:
1891
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24494-londonski-festival-na-balgarskata-kultura