По света

Премиера на романа „Плячка” от Георги Гроздев в Брюксел

Срещата с Георги Гроздев бе под наслов „Бъди българин, бъди балканец, бъди европеец!”

Премиера на романа „Плячка” от Георги Гроздев в Брюксел
Антонио Пароди и Георги Гроздев

На 27 септември в книжарница „Librebook” се състоя премиера на френското издание на романа „Плячка” от Георги Гроздев, организирано от собственика на книжарницата Антонио Пароди и издателката Еманюел Моазан. „Librebook” отвори врати през юни и има амбицията да бъде истинска балканска книжарница в центъра на Брюксел. На нейната визитка пише: „European bookshop cultural café. Books & food for thought & taste across Europe”.

Срещата с Георги Гроздев бе под наслова „Бъди българин, бъди балканец, бъди европеец!” След четенето на български и френски, след интересните коментари на издателката Еманюел Моазан и преводача Красимир Кавалджиев, авторът отговори на много въпроси от публиката. Нейното внимание бе привлечено не само от „Плячка”, а и от другите романи на трилогията - „Непотребния” и „Ентропия”. Техните преводи на немски и други езици също се предлагаха в книжарницата. Имаше интерес и към първата в културната история на България „Балканска библиотека” на издателство „Балкани”, основано от Георги Гроздев през 1991 г. Диалогът продължи почти четири часа. Антонио Пароди каза, че е открил един голям писател и това не е комплимент на дежурна учтивост. Поради настъпилия късен час разговорите продължиха на „Улицата на дългия живот” вече на чаша бира.

На срещата присъстваха и трима белгийски писатели: Роз-Мари Франсоа, Кристиан Либенс и Ален ван Крюхтен, и тримата превеждани на български. Присъстваха също така българи, работещи в Брюксел, както и млади белгийски читатели, които вече бяха запознати със съдържанието на романа „Плячка“ и задаваха интересни въпроси.

Изборът на книги, автори, а и на бира в Брюксел е труден. Тук има седемстотин и седемдесет вида бира по два  за всеки ден. Всеки вид е със свой етикет и своя чаша.

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
02.10.2016 г. 17:24
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24282-premiera-na-romana-plyachka-ot-georgi-grozdev-v-bryuksel