По света

Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк

Ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци”

Филм за София ще закрие фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк
Кадър от филма „Каръци” на режисьора Ивайло Христов


"София - 100 години столица на българското кино" на режисьора Явор Веселинов ще закрие програмата на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк. Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното ( един от петте световни градове, участници в инициативата на ЮНЕСКО).

Документалният филм за София представя едно 8-годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки, филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тези филми – в апокалиптична София в “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, през размирна София – в “Тютюн”, “Немирната птица любов”...  стара София – в “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”.


С „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова се откри 12-тото издание на Со Индипендънт Филм Фестивал в Ню Йорк – специални гости зад Океана, които представиха филма на зрителите са режисьорката на филма – Иглика Трифонова и продуцента Росица Вълканова.

В първия ден на фестивала бе показан и „Докато Ая спеше”, вторият филм на режисьора Цветодар Марков ("Лов на дребни хищници") и на продуцента Христиан Ночев.

В рамките на седмица ще бъдат показани 11 филма, сред които и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.


Дванадесетото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните, нови български филми: „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

Со Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк се провежда с подкрепата на Културния институт към Министерство на външните работи, Столична община, Национален филмов център и със съдействието на  Зайтгайст Венчърс.


В Ню Йорк, в рамките на първото представяне на български проекти в Америка са и режисьорите Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие „Рибена кост” и „Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума е „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

Българското участие е спонсорирано от София Индипендънт филм фестивал и е възможно благодарение на договора за ексклузивно партньорство между него и най-голямата американска платформа за независимо кино – „Индипендънт филммейкър проджект”.

За повече информация следете сайта на фестивала: www.soindependentfilmfest.com


Автор:
Преслава Преславова
Публикация:
21.09.2016 г. 16:12
Етикети:
българско кино
София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24232-film-za-sofiya-shte-zakrie-festivala-za-balgarsko-kino-v-amerika-sofiya-indipendant-film-festival-nyu-york