По света

Балет „Aрабеск“ - част от културния афиш на София и Рим

Балет "Арабеск" откри сезона на най-престижния театър в Рим Театър „Аржентина” с един от най-успешните си спектакли "Колекция Кармен"

Балет „Aрабеск“ - част от културния афиш на София и Рим


◊ СЪБИТИЕТО

След блестящите отзиви в Рим, на 17 септември, празника на София, трупата ще открие новия сезон. На сцената на Музикален театър от 19.00 ч. българската публика ще види прекрасния спектакъл "Колекция Кармен".

Ето част от отзивите на зрителите от театър "Аржентина", доказателство и заслужена награда за таланта на трупата и високия стил на тяхното изкуство.

"Отдавна не бях виждала такова нещо – абсолютна тишина в салона по време на представлението, след което всички избухнаха в ръкопляскания. Освен че и аз съм щастлива и много горда, смятам, че балет „Арабеск“ направи един не само невероятен спектакъл, но и представи България в най-добрата й светлина."

"Трудно мога да опиша вълнението и благодарността си от невероятния спектакъл, изумлението от страна на поканените от мен италианци за това, че имаме толкова добър авангарден спектакъл. Един от гостите ми е французин и той сравни това което е видял единствено с неща, които е виждал в родината си. Почувствах се толкова горда!"

От френското посолство написаха: „Заслужавахте да откриете сезона на театър „Аржентина!“

Театър „Аржентина“ е една от най-представителните театрални зали в Италия. Основан през 1732 г. той построен върху руините на античната римска Курия, а от 1964 г. е седалище на Театъра на град Рим.

В претъпканата зала 700 души бяха омагьосани от спектакъла. Препълненият театър събра много италиански артисти и любители на балетното изкуство, гости от над 48 чуждестранни посолства в Рим, български почитатели на изкуството.

Италианската преса не пести суперлативите за създателите и изпълнителите на този бляскав по тяхно мнение спектакъл - хореографката Боряна Сечанова, композиторът Петър Дундаков, сценографката и художник на костюмите - Николина Костова-Богданова и експресивния чар на всички танцьори: Константина Ханджиева - в ролята на Кармен, Ангелина Гаврилова - Тя, Асен Наков - Той, Васил Дипчиков - Хосе, Стефан Вучев - Ескамилио, Теодора Стефанова  - Смъртта, Андрея Андонова, Виктория Петрова, марина Попова, Петя Колева, Стефка Табакова, Валери Миленков, Ервин Есен и Филип Миланов.

Благодарение на Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим, Борислава Чакринова, на нашия посланик в Рим Марин Райков и всички съмишленици бе възможно това вълнуващо събитие във Вечния град да се превърне в празник на българската култура!

Спектакълът беше осъществен с подкрепата на Министерство на културата и МВнР на България и беше под патронажа на посолството ни в Рим.


Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
17.09.2016 г. 12:02
Етикети:
РимКарменсъвременен танцспектакълбалет Арабеск
театър Аржентина
Колекция Кармен
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24210-balet-arabesk-chast-ot-kulturniya-afish-na-sofiya-i-rim