По света

Националният военноисторически музей откри изложба във Варшава

Изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ представя за първи път в Полша оригинални платна на 15 от най-стойностните имена в българското изкуство

Националният военноисторически музей откри изложба във Варшава
Откриване на изложбата


Вчера, 14 септември Националният военноисторически музей откри в изложбената зала на Българския културен институт във Варшава юбилейната изложба „Нямах оръжие. Имах раница и статив“. Тя представя за първи път в Полша оригинални платна на 15 от най-стойностните имена в българското изкуство – Александър Жендов, Александър Мутафов, Борис Денев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Машев, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Таню Стаматов, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Цено Тодоров, Яким Банчев, Атанас Михов, Антон Митов.

Изложбата е в рамките на поредицата инициативи, с които Националният военноисторически музей отбелязва 100-годишнината oт Пъpвaтa cвeтoвнa вoйнa, както и 100-годишнината от своето създаване. Подбраните платна живопис и графика са обединени около темата за същността на творчеството по време на Първата световна война и за мотивацията на художниците на фронта.

На събитието присъстваха посланикът на България в Полша Емил Ялнъзов, подп. Красимир Стоянов – военен, военноморски и военновъздушен аташе, директорът на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, представители на Музея на Кралския дворец, Етнографския и Археологическия музей, както и членове на ръководството на Националната телевизия на Полша TVP, граждани и други.

 


Автор:
НВИМ
Публикация:
15.09.2016 г. 14:06
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24203-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-otkri-izlozhba-vav-varshava