По света

Студенти от НБУ взеха участие в един от най-значимите фламенко фестивали на Испания

Проектът „Еструна“ представи фламенко и българска песенна традиция на третото издание на Flamenco on Fire 2016

Студенти от НБУ взеха участие в един от най-значимите фламенко фестивали на Испания
Хор „Нови български гласове“ с диригент доц. Георги Петков.


Международният музикален проект „Еструна“, с автор диригентът доц. д-р Георги Петков и с участието на студенти от НБУ, постигна изключителен успех на третото издание на фестивала Flamenco On Fire (24-28 август) – гр. Памплона, Испания. Проектът представя съчетание на български музикален фолклор и фламенко в аранжимент на Георги Петков. Участниците са: Арканхел - фламенко вокал, Агустин Диасера - перкусия, Дани де Морон - фламенко китара, Антонио Форчоне - етно джаз китара и хор „Нови български гласове“ под диригентството на доц. Георги Петков.
           
В хора участват млади и талантливи певци, студенти и възпитаници на програма „Музика“ на Нов български университет: Мария Александрова, Радостина Стефанова, Татяна Вълканова, Боряна Василева, Моника Божичкова, Евелин Веселинова, Адела Марковска и Денислав Алексиев. Всички те са преминали през школата на Фолк-джаз формация на НБУ и класа по народно пеене с преподавател Нелка Петкова.
          
Творческото намерение на проекта Estruna е да даде нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектира в съвремието и ѝ вдъхне модерна чувствителност. Проектът стъпва на фламенко и българската традиционна песен (в изпълнение на Арканхел и хор "Нови български гласове" по диригентството на Георги Петков), а етно джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас) и Агустин Диасера (перкусия) го отвежда извън жанровата рамка в градината на прекрасното и непознатото. Всички музиканти в този проект споделят общ интерес към българската традиция и фламенкото и са готови да прегърнат предизвикателството да поемат по пътя в постоянно търсене на красотата.
          
Фестивалът Flamenco on Fire се провежда за трета година и е посветен на един от най-великите испански фламенко китаристи Агустин Кастельон Кампос – Сабикас (Sabicas 1912-1990). Известен с изключителна виртуозност на изпълненията и популяризирал традиционното фламенко извън пределите на Испания, Сабикас е вдъхновител за съвременни артисти като Пако де Лусия, Томатито, Висенте Амиго и др.
          
Освен концертите тазгодишното издание на фестивала представи богата програма от семинари, танцови и театрални представления, кинопрожекции, майсторски класове, лекции и конференция. Мащабното събитие срещна на едно място световни артисти и любители на фламенко културата, утвърждавайки се като един от най-значимите фламенко фестивали в Северна Испания.

Автор:
НБУ
Публикация:
29.08.2016 г. 14:38
Етикети:
ИспанияНБУбългарска музикафламенкофестивал
Хор Нови български гласове
Георги Петкив
проект Еструна
Flamenco on Fire 2016
Посетено:
2327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24090-studenti-ot-nbu-vzeha-uchastie-v-edin-ot-nay-znachimite-flamenko-festivali-na-ispaniya