По света

Българският филм „Безбог” обра наградите в Локарно

Голямата награда "Златен леопард" за филма на Ралица Петрова, Ирена Иванова с награда за главна женска роля

Българският филм „Безбог” обра наградите в Локарно


Пълнометражният филмов дебют "Безбог" на живеещата във Великобритания българска режисьорка Ралица Петрова взе Голямата награда "Златен леопард" на престижния филмов фестивал в Локарно, Швейцария  а актрисата във филма Ирена Иванова - приза за главна женска роля. Победителите бяха обявени този следобед.

"Безбог", който е сниман във Враца, разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и бе една от двете премиери на български режисьори в конкурса в Локарно заедно с новото предложение от авторите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава". Общо 17 филма участваха в надпреварата за "Златен леопард".

Продуцентът на филма Росица Вълканова каза след награждаването: „Много сме горди, наистина първата мисъл и думи са: Това е за България. Успехът на "Безбог" се дължи на силата на неговия режисьор, на силата на посланието, на хуманизма на филма. Той се чете във всички държави. В журито има китаец, канадец, американка. Когато филмът е искрен, на всички езици се чете. Особено когато в него има грижа за човека. Време е да повярваме в себе си”.

Ралица Петрова живее и работи в София, Париж и Лондон. Тя завършва визуално изкуство в University of the Arts и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми са носители на наградата "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан. През 2013 г., още като филмов проект, "Безбог" получи награда от фестивала в Сараево.

Ирена Иванова – Рене Карабаш (1989) е възпитаничка на Езиковата гимназия в гр. Ловеч, завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", след което известно време живее и учи в Анже (Франция). Тя е поет, писател, преводач и млад театрален режисьор. Първата й стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“ е номинирана през 2015 г. за голямата Национална награда за поезия "Иван Николов“. Същата година печели Първа награда за белетристика в Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев". Дипломант е по Театрална режисура (НБУ). През 2015 г. създава Театрално ателие "Експериментика“, в което се отдава на експерименталния театър и пърформанс. Режисьор е на проектите „Аномия“, „Театър в колата“ и „Мляко с ориз - пиеса без актьори“. Рене е един от основателите на Творческа академия „Валери Петров“.

Трейлър на филма:

http://www.srf.ch/play/tv/kultur/video/trailer-von-godless?id=c30712a8-18d7-4ee3-85e6-f73b1ed75d26#t=143.84

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
14.08.2016 г. 17:35
Посетено:
6784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24052-balgarskiyat-film-bezbog-obra-nagradite-v-lokarno