По света

Анимацията "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев в състезателната програма на кинофестивала в Торонто

Анимацията "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев в състезателната програма на кинофестивала в Торонто


Последният филм на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев „Сляпата Вайша“ е селектиран в състезателната програма на 41. Международен филмов фестивал в Торонто (8.09. – 18.09.2016) - един от най-престижните кинофоруми в света. На 3 август беше обявен пълният списък с филмите, които ще бъдат представени тази година.

„Сляпата Вайша“ е късометражна анимация по адаптиран сценарии на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. 8-минутният филм, създаден и режисиран от Ушев, е продукция на Канада и Франция и разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.

Фестивалът в Торонто (Канада) е сред водещите филмови събития всяка година, където най-актуалните актьори и режисьори пристигат, за да представят новите си филми. Често премиерните ленти в него са сред претендентите за холивудския Оскар, какъвто беше и случая с последния победител на Академията „Спотлайт“.

Четиридесет и първото издание на Торонто филм фест ще бъде открито с римейк на класическия уестърн "Великолепната седморка" с режисьор Антоан Фукуа, с участието на Дензъл Уошингтън и Итън Хоук.  Сред останалите ленти са трилъра "Сноудън" на режисьора Оливър Стоун, драмата "Кърви за това" („Bleed for this“) за живота на боксьора Вини Пасиенса и музикалната драма "Ла Ла Ленд" (”La La Land”) с актьорите Райън Гослинг и Ема Стоун.

Само за няколко месеца след премиерата си през февруари т.г. на един от най-уважаваните световни кинофестивали Берлинале, „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев стана носител на две награди от най-големия филмов фестивал за анимационни филми в света в Анеси, Франция - награда на журито и наградата на детското жури. През юли Ушев спечели „Сребърен Пегас“ на фестивала „Аниматор“ в полския град Познан, както и две награди в Италия – на филмовите фестивали в Джиофони и Пергола.

„Сляпата Вайша“ е показан в над 20 държави в Европа, Австралия и Азия. До края на годината престоят прожекции в Япония, Нова Занландия, Южна Америка и тур в Съединените американски щати през септември. В България анимацията беше показана през март в рамките на София филм фест. Българските зрители ще имат възможност да я видят отново на Световния фестивал на анимационния филм във Варна през септември. 

Теодор Ушев (1968, Кюстендил) работи в областта на съвременното визуално изкуство. Аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB (Национален филмов борд на Канада). Носител на над 120 престижни международни награди през последните 10 години с филмите си "Tower Bawer" (2005), "Drux Flux" (2006), "Човекът, който чакаше" (2007) по текст на Кафка, музикалният "Демони" (2012).  Музикалният му филм Sonambulo (2015) е показан на над 90 фестивала по света. През 2010 г. анимацията му "Дневниците на Липсет" бе канадското предложение за Оскар. След 3 номинации за Канадските филмови награди, през 2011-та печели тяхната златна статуетка "Джини". През 2014-та лентата му "Глория Виктория" бе номинирана в челната десятка на Оскар 2014. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университета и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев.


Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
13.08.2016 г. 20:40
Посетено:
1775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24051-animatsiyata-slyapata-vaysha-na-teodor-ushev-v-sastezatelnata-programa-na-kinofestivala-v-toronto