По света

Поредни големи успехи за България на XXI Международен клавирен конкурс в гр. Сибиу, Румъния

Първа награда - Илинка Петрова

Поредни големи успехи за България на XXI Международен клавирен конкурс в гр. Сибиу, Румъния


Поредни големи успехи за България на XXI Международен клавирен конкурс в гр. Сибиу, Румъния

• Първа награда - Илинка Петрова
Втора награда - Кристиан Ангелов
Трета награда - Ранимир Павлов и Кало Мая Алберта от Румъния

Илинка Петрова е на 10 г., ученичка в НМУ "Л. Пипков" в гр. София в класа по пиано на Антонина Бонева. Тя е носителка на множество награди от престижни международни и национални конкурси.
На конкурса в гр. Сибиу тя получи и специалната награда за изпълнение на творба от Карл Филч, чието име носи конкурсът.

Престижното състезание се проведе от 04 до 10 юли 2016 г. в гр. Сибиу, Румъния. Международният конкурс е добре познат и на него много българи са печелили награди.

Сибиу е град с дълговековни културни традиции. Избран е за културна столица на Европа през 2008 г. От 2012 г. конкурсът е член на международната асоциация "Алинк-Аргерих фондация". Конкурсът е посветен на паметта на родения в гр. Себеш, Трансилвания, гениален пианист и композитор-романтик Карл Филч. За съжаление много млад (едва 15-годишен) напуска този свят, като е бил най-добрият ученик на Фредерик Шопен. В конкурсната програма на участниците задължително присъства една пиеса от Карл Филч, чието изпълнение се оценява отделно и се присъжда Специална награда.

Седемчленното международно жури бе съставено от известни пианисти и композитори с председател Валтер Крафт - Германия, проф. Csiky Boldizsar - Румъния, проф. Dan Grigore - Румъния, проф. Даниела Андонова - България, комп. Cristophe Alvarez - Франция, диригент Gheorghe Costin - Румъния, проф. Dragosh Mihailesku - Румъния.

Възрастовите групи на участниците са три: група А до 11 г., група Б до 16 г. и група В до 31 г.
Най-многобройни бяха участниците от Румъния, имаше представители на Германия, Русия, Украйна, Португалия, Турция, Молдова, Полша, Китай и Корея.

Конкурсът ще бъде запомнен както с изключителния успех на Илинка Петрова в първа възрастова група, така и с виртуозното изпълнение на творба на Фредерек Шопен от 26-годишната пианистка от Украйна Татяна Шафран.


Автор:
Димитър Петров
Публикация:
29.07.2016 г. 12:08
Етикети:
наградиРумъния
Кало Мая Алберта
Ранимир Павлов
Кристиан Ангелов
Илинка Петрова
Карл Филч
Сибиу
XXI Международен клавирен конкурс
Посетено:
1888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/24016-poredni-golemi-uspehi-za-balgariya-na-xxi-mezhdunaroden-klaviren-konkurs-v-gr-sibiu-rumaniya