По света

Млади български дизайнери се включиха в Берлинската седмица на модата

Изложба на НХА стана част от календара на Berlin Fashion Week

Млади български дизайнери се включиха в Берлинската седмица на модата

16 млади модни дизайнери, обучаващи се в Националната художествена академия в София, се включиха през изминалата седмица в различни събития от най-голямото събитие за мода в Германия – Berlin Fashion Week.

Повод за посещението бе юбилейната изложба „МОДА 15+ / 15 години специалност „Мода“ в НХА“, която стана част от програмата и календара на Берлинската седмица на модата. Изложбата беше открита на 1 юли 2016 г. в Българския културен институт в Берлин. За специалното представяне, в което се включиха много гости, освен 16-те млади дизайнери присъстваха също проф. Майа Богданова, ръководител на катедрата по мода в НХА, и двама от преподавателите – доц. д-р Яна Костадинова и Катерина Цанева.

Изложбата остава в Берлин до 1 август. Тя не само презентира новаторската работа на студенти и преподаватели в НХА, но и прави целенасочен опит за привличане на интереса на една по-широка, специализирана аудитория към България и българската модна сцена.

Гостуването на изложбата и включването й в програмата на Берлинската седмица на модата, както и интензивната съпътстваща програма за студентите по мода се реализираха по идея и в партньорство с организацията „Шар Жар“ на арт мениджъра Розалина Лъскова. По време на престоя си в Берлин гостуващите студенти и преподаватели от НХА посетиха и обмениха опит с двете най-наложени висши учебни заведения в Берлин и цяла Германия, където се изучава моден дизайн – Университета на изкуствата (Universität der Künste) и Висшето училище за изкуства Kunsthochschule Berlin Weißensee. Нашите дизайнери се включиха и в откриването на изложбата ревю „Мода & миграция“ на AMD – Академия за мода и дизайн със седалища в 4 немски града.

Бъдещите ни модни дизайнери посетиха също така най-големите специализирани германски модни изложения, част от Берлинската седмица на модата – Panorama Berlin, PREMIUM International Fashion Trade Show, Greenshowroom, Ethical Fashion Show Berlin и Show & Order.

Групата получи възможност да срещне с опитни предприемачи, които им представиха своя опит с нови теми като използването на краудфъндинг платформи като Kickstarter за модни дизайнери, нови тенденции като Upcycling fashion („надциклиране“ в модата), зелена мода, експeриментален и високотехнологичен дизайн и материи. Студентите се срещнаха и разговаряха и с една от иконите на съвременната мода в Германия и цял свят – българския дизайнер Владимир Каралеев, живеещ и работещ в Берлин.

Идеята за цялостната програма бе да се осъществят ценни контакти и да се съберат впечатления за най-актуални тенденции в сферата на модата, които и да се провокират младите български творци за нови идеи и световна кариера. Гостуването в Берлин е първо по рода си и отваря врати към публики, колеги, бъдещи партньори и много вдъхновение. Берлин е една от столиците на съвременната мода и център на културните и творческите индустрии в Европа, а неговата модна „сцена“ е сред най-провокативните и напредничави на целия континент.


Организатори:

Национална художествена академия – специалност „Мода“
Български културен институт в Берлин
„Шар Жар“ – Розалина Лъскова 

Партньори:

Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура“ 2016 на Столична община, с любезното спонсорство на Rollmann Fashion и се осъществява с подкрепата на Българо-немското студентско дружество в Берлин „Хъшове“.

За повече информация:

Изложбата в програмата и календара на Berlin Fashion Week

Facebook страница на „Шар Жар“ със снимки и информация от цялостната програма



Автор:
Розалина Лъскова
Публикация:
04.07.2016 г. 14:29
Посетено:
1263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23906-mladi-balgarski-dizayneri-se-vklyuchiha-v-berlinskata-sedmitsa-na-modata