По света

Светла Георгиева с награда за разказ в Международния конкурс от „Форума на жените от Средиземноморието“

Разказът "Бързи коне препускащи" обра овациите в Марсилия

Светла Георгиева с награда за разказ в Международния конкурс от „Форума на жените от Средиземноморието“


◊ СЪБИТИЕТО

Българката Светла Георгиева бе удостоена с голямата награда за разказа си "Бързи коне препускащи" в Международния конкурс за разказ, организиран от „Форума на жените от Средиземноморието“, който се бори за правата на жените от средиземноморския регион.

Между 6 и 12 юни в Марсилия се състоя награждаването на лауреатите на международния конкурс, който се провежда ежегодно в продължение на 24 години по зададена тема. Последната обявена тема, по която Светлана спечели наградата, е "Детство".

Освен в Марсилия литературни четения и дискусии се проведоха в градовете Венел и Порт дьо Бук. Отличените през последните две години разкази са издадени в сборник. В България конкурсът се популяризира от 2000 г. Досега награди са получили над 50 български писателки, а около 30 от тях са гостували в Марсилия.


◊ ЗА АВТОРА

Светла Георгиева е писател, поет, преводач, художник, композитор, бард. Завършва Художествената академия в София – специалност “Графика”. Има 21 самостоятелни изложби и редица колективни изложби в България и чужбина. Нейни творби са собственост на галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Работи в областта на графиката и графичния дизайн, стенописа, мозайката, илюстрацията.. Има специализации в Лондон и Париж. По покана на Полския институт в София съставя и изпълнява в различни градове рецитал от свои песни по стихове на полската нобелистка Вислава Шимборска. Песните са записани в музикалния албум “Лястовиче сърце” (1997). Носител на награди в редица фестивали на авторската песен в България. През 2002-2005 г. е преподавател във Висшето училище за изкуства в гр. Сус, Тунис. Автор е на компактдиск със свои балади, на музикалния албум „Птеродактил” (2009), и стихосбирките: „Вълчица в храма” (1997), „Недоизпито море” (2001), „Звезди и плевели” (2005), "Петдесетият етаж на Шанхай" (2014). Сборник от нейни разкази в превод на английски е издаден през 2012 г. През същата година участва в двумесечна международна писателска програма в Шанхай. Произведенията й са превеждани на английски, полски, сръбски, италиански и китайски език. Белетристичната й книга „Разкази за вчера и други места“ (Издателство ARS Sofia, 2015) е номинирана за Литературната награда на Балканските народи за 2015 г. Лауреат е на международния конкурс за разказ, организиран от Форума на жените от Средиземноморието. Член на Европейския Културен Парламент и на Българската секция на ПЕН. Живее и работи в София.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
20.06.2016 г. 15:28
Етикети:
Посетено:
1838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23815-svetla-georgieva-s-nagrada-za-razkaz-v-mezhdunarodniya-konkurs-ot-foruma-na-zhenite-ot-sredizemnomorieto