По света

Български пиеси сред най-добрите в два международни конкурса

Пиесите „Радио” и „Бекстейдж” на Магдалена Манчева, класирани в „Баденвайлер” и „Литодрама 2016”

Български пиеси сред най-добрите в два международни конкурса


Пиесата на пловдивската авторка Магдалена Манчева „Радио” е класирана в шорт-листа на Международния конкурс за драматургия „Баденвайлер” и ще бъде представена през есента в Москва. Конкурсът е бил за автори, пишещи на руски език, и се провежда за четвърти път в Щутгарт, Германия, с подкрепата на Съюза на театралните дейци на Руската федерация.

Магдалена Манчева пише еднакво добре на руски и на български език. Неотдавна излезе единадесетата й книга „Повест за училището”, отпечатана в Университетското издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив, която се посреща с изключителен интерес от четящата публика. В Международния конкурс за драматургия „Баденвайлер” Магдалена Манчева участва за пръв път. Нейната пиеса „Радио” се е състезавала със 140 драматургични текста на автори от 24 страни (Австрия, Армения, Белорусия, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Индонезия, Казахстан, Канада, Киргизия, Литва, Латвия, Молдова, Русия, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Швейцария, Швеция и Естония).

Друга пиеса на пловдивската писателка – „Бекстейдж” е също в краткия списък, сред шестте най-добри в Международния драматургичен конкурс „Литодрама 2016”. Географията на този конкурс също е внушителна и мащабна. Номинирани са били над 400 пиеси. Състезавали са се автори от Русия, САЩ, Германия, Швеция, Израел, Украйна, Индонезия, Франция и др. Сред тях и представителката от България.

Автор:
Публикация:
10.06.2016 г. 09:42
Посетено:
1627
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23744-balgarski-piesi-sred-nay-dobrite-v-dva-mezhdunarodni-konkursa