По света

Лондон аплодира българския талант

Българският галаконцерт вдигна на крака публиката в престижната зала „Кадоган хол” в Лондон

Лондон аплодира българския талант
Министър Рашидов награди с високото отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър


Българският галаконцерт вдигна на крака публиката в престижната зала „Кадоган хол” в Лондон. Късно вечерта в петък министърът на културата Вежди Рашидов бе официален гост на впечатляващото събитие. Грандиозният концерт в „Кадоган хол” е първото от цяла поредица прояви в хода на подготовката на България за председателство на Съвета на Европейския съюз. Концертът е под патронажа на Министерството на културата и бе подготвен от екипа на Български културен институт - Лондон, с директор Светла Дионисиева.
  
Министър Вежди Рашидов поздрави препълнената зала с думите: „Българският талант прави света по-красив. В навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, аз съм горд, че най-добрите сцени и зали отварят врати за изкуството на българските творци и изпълнители”. 
   
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний благослови концерта с думите: „Духовността сближава и вдъхновява хората, прави ги по-добри”. 
   
По време на целия концерт сцената на „Кадоган хол” грееше в цветовете на българското национално знаме – бяло, зелено и червено. Публиката дълго аплодираше прекрасните изпълнения на Лондонския камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонския български хор, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов. Програмата на вечерта, подбрана от Български културен институт - Лондон, бе естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз, и концертът се превърна в истински празник на българската култура.
   
 В началото на галаконцерта бяха връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство. Министър Рашидов награди с високото отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Филип Бергсон, който е известен филмов критик и журналист, също бе удостоен от министър Рашидов с отличието „Златен век” - печат на Симеон Велики и с почетна грамота. Престижното отличие им се присъжда за заслугите им за развитието на културното сътрудничество между двете страни.Автор:
Министерство на културата
Публикация:
21.05.2016 г. 15:18
Посетено:
1852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23629-london-aplodira-balgarskiya-talant