По света

Ансамбъл “Горана” с концерт в Манхатън

Спектакълът “Ритми и мотиви” представи обичани български хора от всички области на България

Ансамбъл “Горана” с концерт в Манхатън


Ансамбъл “Горана” посвети артистичния си сезон 2015-2016 г. на 10-годишния си юбилей. С десет различни концертни изяви, изложби и работни ателиета, Ансамбълът празнува своята мисия да разпространява красотата на българските фолклорни танци в САЩ, като същевременно поддържа български народни традиции сред българската общност в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.

В двучасовото представление взе участие и младежкият ансамбъл „Горана Джуниър” към българското училище „Христо Ботев”, представен от Маноел Сахаров, Катрин Николова, Катрин Спиридонова, Кристина Запрянова, Вивиан Георгиева и Петър Петров. Така на сцената се изявиха тридесет танцьори от различни поколения. Двадесет танцови композиции бяха придружени с изпълненията на народно-певческото трио „Български гласове” под ръководството на Влада Томова, както и на певицата Петя Маглова и музикантът Любомир Смилянов, който свири на трите най-характерни български музикални инструменти – гайда, гъдулка и кавал.

Специален гост на събитието беше и генералният консул на България в Ню Йорк г-н Милен Люцканов. Ансамбъл “Горана” получи почетни грамоти и писма от кмета на Ню Йорк - Бил Де Блазио, от президента на Бруклин - Ерик Адамс, от Агенция на българите в чужбина, от Министъра на Културата - Вежди Рашидов, от Министъра на образованието - Меглена Кунева и Международната фестивална федерация към ЮНЕСКО.

Спектакълът представи обичани български хора от всички етнографски области на България с интересни хореографски композиции и разработки на Копаница, Петрунино, Варненското, Граовското, Арап, Пайдушко и още много други.

На представлението беше прожектиран и документалния филм за създаването на ансамбъла „Ритъмът на сърцето”. За радостите и трудностите разказва неговия артистичен директор и хореограф – Елисавета Йорданова. “Ритми на сърцето” ще бъде представен пред българската публика на 18 май от 19:00 часа – Кино "Люмиер".

Ансамбъл “Горана” е създаден от Елисавета Йорданова в Съединените щати през 2005 г. Вдъхновена от древната култура, ритуали и митове на България, днес Елисавета провежда редовни танцови и творчески работилници, и майсторски класове по български фолклорни танци за ученици от различни възрасти.
   
Елисавета е чест гост-лектор на конференции и университетски танцови програми в US (Hunter College, NY; Bard College, NY; Ню Йоркския университет, Sarah Lawrence College, NY; CUNY Purchase, NY, Lotus Music and Dance, NY; NDEO, ADTA и много други).
   
През последните 10 години Фолклорен ансамбъл “Горана” запали не само българи, но и много американски танцьори със силата на българското танцово творчество. Своя репертоар ансамбъл “Горана” представя пред широка публика в Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Илинойс и работи както и в други щати и държави.

   
Филмът “Ритми на сърцето” може да намерите на страницата на фолклорен ансамбъл “Горана” във Фейсбук https://www.facebook.com/GORANADANCE/


Автор:
Ансамбъл “Горана”
Публикация:
14.05.2016 г. 12:50
Етикети:
български фолклорспектакълконцерт
Манхатън
Ансамбъл Горана
Посетено:
1191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23553-ansambal-gorana-s-kontsert-v-manhatan