По света

Галаконцерт със 78 изпълнители подготвя Български културен институт Лондон

Първото от серия събития в хода на подготовката на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз

Уникално по мащабите си събитие ще събере на сцената на престижната лондонска зала „Кадоган Хол“ 78 световно признати български и английски музиканти.

Лондонският камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонският български хор със 70% англоговорящи певци, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, Четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов се събират на сцената на една от най-престижните концертни зали в Лондон за галаконцерт на 20 май 2016. Събитието е под патронажа на Министерството на културата.

Програмата на вечерта, изкусно подбрана от Български културен институт Лондон, е естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз.

От Български културен институт Лондон споделят: „Горди сме, че в престижната лондонска зала „Кадоган хол“ ще прозвучат български произведения, изпълнени от английски музиканти. Сред избраните творби са произведения на класици на българската музика като Петко Стайнов, както и на съвременни български композитори - номинираната за награда „Грами“ Добринка Табакова, етно джаз и най-хубавото от българския прекрасен фолклор.“

Очаква се с тази изява Български културен институт Лондон да допринесе за задълбочаването на културните взаимоотношения между България и Обединеното кралство. Двете държави ще бъдат и партньори в „председателското трио“ на Съвета на ЕС през 2018 година.

Сред очакваните гости на събитието са чуждестранни и български дипломати, правителствени делегации, представители на британски и други чуждестранни културни и неправителствени организации, журналисти, както и изтъкнати британски и други чуждестранни артисти.

В рамките на галаконцерта ще бъдат връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство.

Билетите за предстоящия знаков за България галаконцерт, който е отворен за мултинационалната публика в Лондон, бяха изкупени преди 4 месеца, съобщават организаторите.



Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
13.05.2016 г. 17:30
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23552-galakontsert-sas-78-izpalniteli-podgotvya-balgarski-kulturen-institut-london