По света

„Драгостин Фолк Национал“ представя България в Москва

Формацията гостува в руската столица между 11 и 15 май

„Драгостин Фолк Национал“ представя България в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

Формация „Драгостин Фолк Национал“ ще представи България в руската столица Москва на юбилейното петнадесето издание на престижния „Московски пасхален фестивал“.

Мащабното музикално събитие тази година се провежда между 1 и 17 май с благословението на Негово Светейшество Кирил, Патриархът на Москва и цяла Русия. Форумът е посветен на 125-ата годишнина от рождението на големия руски композитор Сергей Прокофиев и по традиция ще събере едни от най-добрите инструментални и хорови групи от цял свят.

Фестивалът се организира от Валерий Гергиев – без съмнение един от най-големите диригенти на съвремието ни, вече 28 години начело на легендарния Мариински театър в Санкт-Петербург. Като артистичен директор и главен диригент той превърна театъра в едно от най-реномираните представителства на руската култура и изведе оркестъра сред водещите в световен мащаб. Освен това Валерий Гергиев е главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър, ръководи филхармонията на Ротердам и основания от Дьорд Шолти Световен оркестър за мир, а през миналата година подписа и петгодишен договор като директор на Мюнхенската филхармония. Маестрото е директор и на Санкт-Петербургския фестивал „Звезди на белите нощи“, основан през 1993 година, а най-новата „перла“ в короната му е младият, петнадесетгодишен „Московски пасхален фестивал“.

В настоящото юбилейно издание организаторите очакват състави от 18 държави, сред които Германия, Грузия, Сърбия, Италия, Армения, Гърция, Беларус, Швеция, Украйна, Латвия. България ще бъде представена от „Драгостин Фолк Национал“, като в периода 11-15 май формацията ще изнесе серия концерти пред руската публика, вкл. и Тържествен концерт в Гербовата зала на Посолството на Република България в Москва на 11 май, по случай Деня на славянската писменост, на който са поканени да присъстват министъра на културата на Русия Владимир Мединский и министъра на културата на България Вежди Рашидов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ДРАГОСТИН ФОЛК НАЦИОНАЛ"

„Драгостин Фолк Национал“ e формация с изключително интензивна концертна и звукозаписна дейност. Петнадесет певици и петима музиканти - трупа, която представя България на различни международни културни форуми и печели овации по света. В Будапеща през есента на 1994 г. е концертният „прощъпулник”. С премиерата на кантатата Дунавска музика, през 1998 г. бива открита една от сесиите на ООН във Виена, последвана от още две концертни обиколки в Моцартовата родина. Междувременно се редуват участия в Зимния музикален фестивал в НДК, "Варненско лято", Фестивала на изкуствата "Борис Христов", "Софийски музикални седмици", Културни празници - Балчик, Салона на изкуствата в НДК, а през май 2009-та г. формацията изнася триумфално турне в Русия. През 2011 г. хорът беше избран от БНР да представи България в Манчестър на Международния конкурс „Нека народите пеят“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и БиБиСи, където на формация „Драгостин Фолк Национал“ е присъдена престижната Втора награда.

През изминалия сезон 2014/2015 формацията отпразнува своите 20 години на сцената, а след юбилейните концерти в София и Франкфурт на Майн отзивите бяха красноречиви:

„Съвършен ансамбъл! Имаш чувството, че не си на концерт, а че слушаш перфектно редактиран запис. Смайващи унисони и поразително тихи динамики, фантастично изравнени тембри; дишат и пеят като един организъм. Свят на самородност, таланти и реалност; свят, дълбоко преосмислен като преклонение към богатата българска традиция, светът на "Драгостин Фолк Национал”.

Списание „Музикални хоризонти“, д-р Валентина Георгиева, 1–2015

От създаването си досега „Драгостин Фолк Национал“ има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика под наслов „Антология на българския музикален фолклор” – Звукови икони на България. Проектът има за цел да събира песни от различни региони на България, които Стефан Драгостинов пресъздава чрез впечатляващия си авторски поглед и съхранява чрез звукозаписа. Всеки диск от поредицата е своеобразна приказка за българския фолклор, а картини на първомайстори в българското изобразително изкуство като Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка и др. красят обложките на албумите.

Във формацията участват талантливи инструменталисти и певици със “златни гласове” - подготвени професионално, но и съхранили самородността на таланта си. Участниците са изключителен пример за това как фолклорните ценности, наследени от нашите предци могат да зазвучат съвременно и достъпно, въпреки дълбоко вплетената в тях традиция.

 

◊ СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ

Професор Стефан Драгостинов създава оригинален репертоар за участниците в своята формация, като умело обединява индивидуалностите им и увлича в магията на българската мелодика международната публика. Световноизвестният български композитор е създател на женската фолклорна формация, в чието име е вплел своята фамилия и музиката, която вдъхновено претворява. Завършва Ленинградската (днес Санкт-Петербургска) консерватория през 1972 г. в класа по композиция на Борис Арапов. Респектиращи са личните постижения на Стефан Драгостинов. Носител е на първи награди от авторитетни международни конкурси по композиция, като в повечето от тях е първият българин, завоювал успех с оригиналното си творчество.

Професор Драгостинов е преподавател по композиция, аранжиране, инструментознание и теоретични дисциплини в Нов български университет; преподава камерно музициране в Националното музикално училище „Любомир Пипков“; гост-лектор е на престижни академични и университетски общества в цял свят.
През 2007 г. в Сеул, Корея, Международният комитет World Music огласява решение за удостояване на проф. Стефан Драгостинов с Академично звание Световен майстор – World Master, сред номинирани от цял свят творци, за цялостния му принос в областта на изследването на националната музикална традиция и за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности. Формулировката на Международният комитет World Music гласи: „За изключителни постижения  в областта на традиционната музика.“

Стефан Драгостинов активно твори в разнообразие от жанрове – написал е концерти за пиано и оркестър, за баскларинет, за валдхорна, десетки камерни творби, инструментални сонати, театрална, балетна и филмова музика, вокални цикли, над петстотин хорови и солови песни. Специална "ниша" в творчеството му през 70-те и 80-те години, а и до днес е отворена към авангардните му творчески изследвания на съвременните политемпични звукови процеси в музиката, заложени в хоровите му кантати Politempy 1 и 3, които му донасят и първите международни отличия и признания. Произведенията му се изпълняват у нас и по света от изтъкнати формации, виртуози-изпълнители и диригенти. В творбите му се съчетават съвременните композиционни техники със стародавните национални традиции, фолклорна мелодика и метроритъм. Той е автор на всички песни и обработки в репертоара на „Драгостин Фолк Национал“. Мелодиите са от различни фолклорни области, събрани с идеята да представят богатството на българският фолклор пред света.

Този път руските меломани сякаш са вече подготвени и с радост очакват „Драгостин Фолк Национал“ отново да покаже красотата и изяществото на българската песен. След мащабното турне на формацията през 2009-та година публиката бе във възторг, а пресата писа:

“Какво щастие е да чуем Драгостин Фолк Национал и да се срещнем с музиката на Стефан Драгостинов! Русия не познава друг такъв ансамбъл… Изключително! Феноменално!”

Вестник “Сызран Сегодня”, 30.05.2009

Гостуването на Формация „Драгостин Фолк Национал“ на „Московския пасхален фестивал“ е подкрепено от Българския културен институт в Москва, Посолството на Република България в Москва и Министерството на културата на България.

Пълната програма на предстоящите концерти на формацията може да бъде видяна на интернет страницата на фестивала, както и на официалната страница на „Драгостин Фолк Национал“ в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

Автор: Десислава Георгиева
04.05.2016 г. 13:03
Посетено: 1713
Етикети: Dragostin Folk National, Русия, Москва, Българска музика, Български Фолклор, Валерий Гергиев, международен фестивал, концерт, Стефан Драгостинов, Драгостин Фолк Национал, Moscow Easter Festival, Московский Пасхальный фестиваль, БКИ Москва, Московски пасхален фестивал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23484-dragostin-folk-natsional-predstavya-balgariya-v-moskva