По света

„Драгостин Фолк Национал“ представя България в Москва

Формацията гостува в руската столица между 11 и 15 май

„Драгостин Фолк Национал“ представя България в Москва


◊ СЪБИТИЕТО

Формация „Драгостин Фолк Национал“ ще представи България в руската столица Москва на юбилейното петнадесето издание на престижния „Московски пасхален фестивал“.

Мащабното музикално събитие тази година се провежда между 1 и 17 май с благословението на Негово Светейшество Кирил, Патриархът на Москва и цяла Русия. Форумът е посветен на 125-ата годишнина от рождението на големия руски композитор Сергей Прокофиев и по традиция ще събере едни от най-добрите инструментални и хорови групи от цял свят.

Фестивалът се организира от Валерий Гергиев – без съмнение един от най-големите диригенти на съвремието ни, вече 28 години начело на легендарния Мариински театър в Санкт-Петербург. Като артистичен директор и главен диригент той превърна театъра в едно от най-реномираните представителства на руската култура и изведе оркестъра сред водещите в световен мащаб. Освен това Валерий Гергиев е главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър, ръководи филхармонията на Ротердам и основания от Дьорд Шолти Световен оркестър за мир, а през миналата година подписа и петгодишен договор като директор на Мюнхенската филхармония. Маестрото е директор и на Санкт-Петербургския фестивал „Звезди на белите нощи“, основан през 1993 година, а най-новата „перла“ в короната му е младият, петнадесетгодишен „Московски пасхален фестивал“.

В настоящото юбилейно издание организаторите очакват състави от 18 държави, сред които Германия, Грузия, Сърбия, Италия, Армения, Гърция, Беларус, Швеция, Украйна, Латвия. България ще бъде представена от „Драгостин Фолк Национал“, като в периода 11-15 май формацията ще изнесе серия концерти пред руската публика, вкл. и Тържествен концерт в Гербовата зала на Посолството на Република България в Москва на 11 май, по случай Деня на славянската писменост, на който са поканени да присъстват министъра на културата на Русия Владимир Мединский и министъра на културата на България Вежди Рашидов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ДРАГОСТИН ФОЛК НАЦИОНАЛ"

„Драгостин Фолк Национал“ e формация с изключително интензивна концертна и звукозаписна дейност. Петнадесет певици и петима музиканти - трупа, която представя България на различни международни културни форуми и печели овации по света. В Будапеща през есента на 1994 г. е концертният „прощъпулник”. С премиерата на кантатата Дунавска музика, през 1998 г. бива открита една от сесиите на ООН във Виена, последвана от още две концертни обиколки в Моцартовата родина. Междувременно се редуват участия в Зимния музикален фестивал в НДК, "Варненско лято", Фестивала на изкуствата "Борис Христов", "Софийски музикални седмици", Културни празници - Балчик, Салона на изкуствата в НДК, а през май 2009-та г. формацията изнася триумфално турне в Русия. През 2011 г. хорът беше избран от БНР да представи България в Манчестър на Международния конкурс „Нека народите пеят“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и БиБиСи, където на формация „Драгостин Фолк Национал“ е присъдена престижната Втора награда.

През изминалия сезон 2014/2015 формацията отпразнува своите 20 години на сцената, а след юбилейните концерти в София и Франкфурт на Майн отзивите бяха красноречиви:

„Съвършен ансамбъл! Имаш чувството, че не си на концерт, а че слушаш перфектно редактиран запис. Смайващи унисони и поразително тихи динамики, фантастично изравнени тембри; дишат и пеят като един организъм. Свят на самородност, таланти и реалност; свят, дълбоко преосмислен като преклонение към богатата българска традиция, светът на "Драгостин Фолк Национал”.

Списание „Музикални хоризонти“, д-р Валентина Георгиева, 1–2015

От създаването си досега „Драгостин Фолк Национал“ има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика под наслов „Антология на българския музикален фолклор” – Звукови икони на България. Проектът има за цел да събира песни от различни региони на България, които Стефан Драгостинов пресъздава чрез впечатляващия си авторски поглед и съхранява чрез звукозаписа. Всеки диск от поредицата е своеобразна приказка за българския фолклор, а картини на първомайстори в българското изобразително изкуство като Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка и др. красят обложките на албумите.

Във формацията участват талантливи инструменталисти и певици със “златни гласове” - подготвени професионално, но и съхранили самородността на таланта си. Участниците са изключителен пример за това как фолклорните ценности, наследени от нашите предци могат да зазвучат съвременно и достъпно, въпреки дълбоко вплетената в тях традиция.

 

◊ СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ

Професор Стефан Драгостинов създава оригинален репертоар за участниците в своята формация, като умело обединява индивидуалностите им и увлича в магията на българската мелодика международната публика. Световноизвестният български композитор е създател на женската фолклорна формация, в чието име е вплел своята фамилия и музиката, която вдъхновено претворява. Завършва Ленинградската (днес Санкт-Петербургска) консерватория през 1972 г. в класа по композиция на Борис Арапов. Респектиращи са личните постижения на Стефан Драгостинов. Носител е на първи награди от авторитетни международни конкурси по композиция, като в повечето от тях е първият българин, завоювал успех с оригиналното си творчество.

Професор Драгостинов е преподавател по композиция, аранжиране, инструментознание и теоретични дисциплини в Нов български университет; преподава камерно музициране в Националното музикално училище „Любомир Пипков“; гост-лектор е на престижни академични и университетски общества в цял свят.
През 2007 г. в Сеул, Корея, Международният комитет World Music огласява решение за удостояване на проф. Стефан Драгостинов с Академично звание Световен майстор – World Master, сред номинирани от цял свят творци, за цялостния му принос в областта на изследването на националната музикална традиция и за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности. Формулировката на Международният комитет World Music гласи: „За изключителни постижения  в областта на традиционната музика.“

Стефан Драгостинов активно твори в разнообразие от жанрове – написал е концерти за пиано и оркестър, за баскларинет, за валдхорна, десетки камерни творби, инструментални сонати, театрална, балетна и филмова музика, вокални цикли, над петстотин хорови и солови песни. Специална "ниша" в творчеството му през 70-те и 80-те години, а и до днес е отворена към авангардните му творчески изследвания на съвременните политемпични звукови процеси в музиката, заложени в хоровите му кантати Politempy 1 и 3, които му донасят и първите международни отличия и признания. Произведенията му се изпълняват у нас и по света от изтъкнати формации, виртуози-изпълнители и диригенти. В творбите му се съчетават съвременните композиционни техники със стародавните национални традиции, фолклорна мелодика и метроритъм. Той е автор на всички песни и обработки в репертоара на „Драгостин Фолк Национал“. Мелодиите са от различни фолклорни области, събрани с идеята да представят богатството на българският фолклор пред света.

Този път руските меломани сякаш са вече подготвени и с радост очакват „Драгостин Фолк Национал“ отново да покаже красотата и изяществото на българската песен. След мащабното турне на формацията през 2009-та година публиката бе във възторг, а пресата писа:

“Какво щастие е да чуем Драгостин Фолк Национал и да се срещнем с музиката на Стефан Драгостинов! Русия не познава друг такъв ансамбъл… Изключително! Феноменално!”

Вестник “Сызран Сегодня”, 30.05.2009

Гостуването на Формация „Драгостин Фолк Национал“ на „Московския пасхален фестивал“ е подкрепено от Българския културен институт в Москва, Посолството на Република България в Москва и Министерството на културата на България.

Пълната програма на предстоящите концерти на формацията може да бъде видяна на интернет страницата на фестивала, както и на официалната страница на „Драгостин Фолк Национал“ в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

Автор:
Десислава Георгиева
Публикация:
04.05.2016 г. 13:03
Посетено:
1846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23484-dragostin-folk-natsional-predstavya-balgariya-v-moskva