По света

Националният военнисторически музей с гостуваща изложба във Виена

По повод 140- годишнината от Априлското въстание

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 април (вторник) от 19.00 часа в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще бъде открита изложба на Националния военноисторически музей, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание.

Изложбата представя разказ за цената на свободата, за вдъхновителите и участниците във въстанието и уплътнява техния образ, който и днес живее в завета им за свобода и независимост. С богат фотоархивен материал е обрисувана най-мащабната проява на националноосвободителното движение на българския народ, която въпреки неуспеха нанася морален удар върху Османската империя и създава предпоставки за последвалата руско-турска война и освобождението на България.

Акцент в експозицията е предизвиканият международен отзвук. Над 3000 статии в около 200 вестника от цял свят публикуват материали в подкрепа на българите. Виктор Юго, Гарибалди, Бисмарк, Уилям Гладстон, Чарлз Дарвин, Константин Иречек, Толстой, Достоевски, Тургенев, Менделеев – са само част от представителите на тогавашния европейски свят, които заемат позиция в защита на българския народ. Това се оказва най-голямата сила на Априлското въстание, а българският въпрос е поставен като централен проблем в дневния ред на Европа.

Изложбата може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец май 2016 г.

 

За контакти:

Славея Сурчева – 0886678701

Калина Хинкова – 0886604162


Автор:
НВИМ
Публикация:
18.04.2016 г. 13:46
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23370-natsionalniyat-voennistoricheski-muzey-s-gostuvashta-izlozhba-vav-viena