По света

Поли Муканова и Владимир Левчев представят книгите си в Македония

В рамките на Международния панаир на книгата в Скопие

Поли Муканова и Владимир Левчев представят книгите си в Македония


В рамките на Международния панаир на книгата в Скопие (провеждащ се в Метрополис арена) на 16 април от 14.00 часа ще бъдат представени стихосбирките „Мидите имат две страни“ ("Школките имаат два дела") на Поли Муканова и „Любов на площада“ ("Љубов на плоштадот") на Владимир Левчев в превод на македонски, издадени от ПНВ Публикации.

Книгите ще представят Славе Гьорго Димоски и Зоран Якимоски.

 

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. Той е автор на петнайсет стихосбирки, издадени в България, четири в САЩ, една в Италия, както и в Македония, на множество есета и статии, както и на три романа – „Крали Марко: Балканският принц“, „2084-та“ и “Човекът и сянката“. Превеждал е американска и английска поезия и драма. Издавал е списание „Глас“ (преди 10 ноември 1989 г. – като „самиздат“). Един от основателите на „Литературен вестник“. 13 години е живял в САЩ, където заминава с Фулбрайтова стипендия, бил е гимназиален учител, преподавател в университет и много други неща. От 2007 г. преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград. Последните му книги са „Любов на площада“ (изд. "Скалино") – стихотворения писани през последните 35 години, сборника разкази „Сънувани“ (изд. "Жанет 45") и стихосбирката „Точно време“ (изд. "Ерго").


Поли Муканова е родена през 1980 г. в София. Завършила е българска филология в Софийския университет. Магистър е по творческо писане. Защитила докторат по История на книгата и четенето в същия университет. От 2014 г. е преподавател по Книгознание в УниБИТ. Публикувала е в Литературен вестник, Словото днес, Книжевно житие (Скопие), LiterNet, e-Lit, Public Republic, Grosni Pelikani, Litclub, в сборника Facecontrol (2005), в алманасите "Ах, Мария" (2009) и "Културна палитра" (2012, 2014), в антологията Кënga e Detit (на албански език), CRONICA, Carmina Balcanica, DIOGEN plus и др. Автор е на поетичната книга "Мигове в кибритена кутийка" (2009) и на есеистичния сборник "Amor Fati: фрагменти" (2012). През 2015 г. излиза втората ѝ книга с поезия "Мидите имат две страни", която е преведена на македонски от Зоран Якимоски ("Школките имаат два дела"). Участвала е в международни поетични фестивали. Поезията ѝ е превеждана на английски, немски, албански, румънски и македонски език. Носителка на втора награда от международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ (2014). Редактор на рубриката за поезия в сайта „Сборище на трубадури“.


Автор:
Владислав Христов
Публикация:
13.04.2016 г. 15:44
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23340-poli-mukanova-i-vladimir-levchev-predstavyat-knigite-si-v-makedoniya