По света

Антарктическа изложба и филм бяха представени в БКИ Лондон

По повод предстоящата юбилейна 25. Българска антарктическа експедиция

Антарктическа изложба и филм бяха представени в БКИ Лондон


По покана на Българския културен институт в Лондон на 7 април в галерия „София” при голям интерес беше представена фотоизложба и прожекция на документалния филм “Антарктида - Ледена любов”. Събитието беше по повод предстоящата юбилейна 25 Българска антарктическа експедиция и събра над осемдесет души българи и англичани, съпричастни към четвъртвековната дейност на България на Ледения континент. Специален гост беше Пит Маркуис, английски полярен изследовател, с когото проф. Пимпирев е работил и живял три месеца на палатка по време на първата българска антарктическа експедиция 1987-1988 г.

Заедно с учени от Британската антарктическа служба в Кеймбридж бе проведена Първата българска антарктическа експедиция през 1987-1988 г. Британското външно министерство оказа и неоценима подкрепа за приемането на България за Консултативен член по Антарктическия договор през 1998 г. Изложбата беше открита от Н. Пр. посланика на Република България Константин Димитров, който подчерта, че дейността на България в Антарктида е национална кауза. Проф. Пимпирев разказа за трудностите и постиженията на българите при изследването и завладяването на Антарктида.

В изложбата бяха показани над 40 снимки на участници в българските антарктически кампании, отразяващи живота и работата на българските полярници през годините, както и красотата на Ледения континент. Работата по филма “Антарктида - Ледена любов” на Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев беше представена от Георги Тошев. Лентата разкрива едно пътешествие на човешкия дух и не само разказва за приключението как се стига до българската база на остров Ливингстън, но и автентично показва живота в базата.


Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
08.04.2016 г. 14:37