По света

Българско участие за първи път на най-стария панаир за модерно и съвременно изкуство в света – Арт Кьолн

SARIEV Contemporary ще бъде първата българска галерия на юбилейното 50-то издание на панаира

Българско участие за първи път на най-стария панаир за модерно и съвременно изкуство в света – Арт Кьолн
Недко Солаков, Политбюро, 1987, графит и акрилна боя върху картон, 12 части, номерирани и подписани, 50х35 см всяка, вариращ общ размер, изглед от ателието на художника


◊ СЪБИТИЕТО

Българско участие за първи път на най-стария панаир за модерно и съвременно изкуство в света – Арт Кьолн

Пловдивската галерия SARIEV Contemporary ще бъде първата българска галерия на 50-тото юбилейно издание на панаира в Кьолн. Специално за участието на галерията известният български художник Недко Солаков ще представи своя непоказвана работа от 1987 г.

Art Cologne
14-17 април 2016
Кьолн, Германия
www.artcologne.com

 

Арт панаирите са едни от най-важните събития в света на изкуството, тъй като представят актуалната ситуация в момента – какви са тенденциите, накъде отива пазарът, кои страни и градове са най-важните арт центрове. На големите изложения участват стотици галерии от цял свят, до името на всяка е изписан и градът, от който идват – Ню Йорк, Лондон, Париж, Берлин, Лос Анджелис. В последните години започва да се появява и име на български град – Пловдив. Галерия SARIEV Contemporary от години представя българско съвременно изкуство на различни панаири като тези във от Ротердам през Рим, Виена и Истанбул до Шанхай. Участието на българска галерия на подобни изложения е от огромно значение за популяризирането и промотирането на българско изкуство – това е и начин да се насочи вниманието на колекционери и куратори от цял свят към сцената в България. Този април предстои участие на SARIEV Contemporary в един от най-престижните и утвърдени панаири в Европа – Арт Кьолн.

Панаирът в Кьолн е създаден през 1967 г. и тази година чества 50-ия си юбилей, което го прави най-старият панаир за модерно и съвременно изкуство в света. SARIEV Contemporary ще бъде първата българска галерия, която ще участва на него. Изложителите на панаира са разпредени в различни секции, като SARIEV Contemporary е в тази за млади галерии за съвременно изкуство.

За дебюта си в Кьолн галерията ще представи авторите Правдолюб Иванов, Стефан Николаев, Недко Солаков и Вальо Ченков. Представянето на SARIEV Contemporary ще включи живописни платна на Вальо Ченков, рисунки и неонова инсталация на Правдолюб Иванов и скулптура на Стефан Николаев, която реферира към една от легендите на немското изкуство, свързана и с историята на панаира в Кьолн – Йозеф Бойс. Наред с нови рисунки от 2016 г. художникът Недко Солаков ще представи и творбата „Политбюро“ от 1987 г., която досега не е била излагана. Работата представлява 12 анонимни „портрета“ на членовете на Политбюро в България, които саркастично представят какво се крие отвъд публичния образ. Арт Кьолн ще се проведе от 14 до 17 април.

Участието на SARIEV Contemporary в панаира в Кьолн е продължение на дългогодишната й дейност за представяне на българско изкуство на международни изложения и форуми. През 2015 г. галерията организира и „Фокус България“ на виенския панаир Vienna Contemporary – първата мащабна презентация на българско съвременно изкуство на международен панаир.

 


Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
05.04.2016 г. 15:07
Посетено:
1506
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23267-balgarsko-uchastie-za-parvi-pat-na-nay-stariya-panair-za-moderno-i-savremenno-izkustvo-v-sveta-art-kyoln