По света

Изложба рисунки на български и ирански деца под наслов "Мир на Земята" в Музея на мира в Техеран, Иран

С участието на децата от Школа по изкуствата „Магия 7“, град Варна

Изложба рисунки на български и ирански деца под наслов "Мир на Земята" в Музея на мира в Техеран, Иран


От 9 до15 март 2016 година в Музея на мира в Техеран, Иран се проведе изложба на рисунки на български и ирански деца на възраст между 6 и 18 години под наслов „Мир на Земята“, която включи над 50 произведения от школи по изкуствата от София, Варна, Казанлък и Техеран. Изложбата откри зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. На откриването присъстваха представители на гостуващата в Иран официална българска делегация по повод на 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, представители на дипломатическия корпус в Техеран, официални лица от иранското Министерство на външните работи, културни дейци и студенти в областта на изкуството от Иран, ирански деца, чиито рисунки участват в изложбата и техните родители.

Изложбата бе организирана от посолството на Република България в Техеран, Иран, съвместно с Музея на мира в иранската столица. Събитието бе отразено на сайтовете на Официалната информационна агенция на Иран ИРНА, Музея на мира в Техеран, Министерството на енергетиката на Република България.

Рисунките ще бъдат подредени и в българското посолство в Техеран по повод на Деня на българската просвета и славянската писменост 24 май, а по-късно тази година и в България.

Децата от Школа по изкуствата „Магия 7“ получиха поканата за участие в изложбата с така нужния сега призив „Мир на Земята” от г-н Живко Кънчев, първи секретар на българското посолство в Техеран, в края на миналата година и с ентусиазъм откликнаха на идеята да изразят и споделят мечтата на всяко дете да изживее детството си мирно и щастливо. Дано тяхното творчество е скромен принос това да се сбъдне и техните рисунки да помогнат и за ползотворните връзки между България и Иран. Имената на малките творци, взели участие в тази инициатива са: Адела Парушева - 6 г., Аделина Димитрова - 9 г., Анастасия Тришина - 9 г., Виктория Тодорова - 12 г., Джуана  Тодорова - 11 г., Ивона Иванова - 11 г., Йолина Струнчева - 10 г., Кристияна Петрова - 10 г., Тодор Тодоров - 8 г.


Сияна Струнчева,

художник-педагог в Школа по изкуствата „Магия 7“




Автор:
Публикация:
19.03.2016 г. 18:34
Посетено:
1616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/23157-izlozhba-risunki-na-balgarski-i-iranski-detsa-pod-naslov-mir-na-zemyata-v-muzeya-na-mira-v-teheran-iran