По света

Младият художник Викенти Комитски със самостоятелно представяне на панаира Арт Ротердам

Art Rotterdam 2016, New Art Section, 11-14 февруари 2016

Младият художник Викенти Комитски със самостоятелно представяне на панаира Арт Ротердам
Vikenti Komitski. Star Wars Made by Disney, 2016, collage, 30 x 40 cm


◊ СЪБИТИЕТО

Младият художник Викенти Комитски ще бъде първият български участник със самостоятелно представяне на престижния панаир за съвременно изкуство Арт Ротердам, презентиран от галерия SARIEV Contemporary.

Комитски е добре познат в България със своите многобройни участия в различни проекти и групови изложби. От 2011 г., когато печели наградата БАЗА за млади художници, кариерата на Комитски се развива с бързи темпове и следват самостоятелни и групови изложби в Ню Йорк, Москва, Берлин, Виена, Лондон, Прага. 

Арт Ротердам е водещият панаир за изкуство в Холандия, но също така и на международно ниво е добре познат като място за откриване на млади художници. Именно поради фокус върху младо изкуство от цял свят панаирът се отличава с разнообразието на гледните точки, експерименти и иновации. Присъствието на Комитски на панаира е важна крачка не само за него в персонален план, но и изобщо за видимостта на младите български автори на международната сцена.

В Ротердам галерия SARIEV Contemporary ще представи негови нови колажи, фотографии и обекти от 2015 и 2016 г., както и инсталация, създадена специално за представянето в Ротердам.

Това е и първото участие на българска галерия на панира в лицето на SARIEV Contemporary. Пловдивската галерия от години работи за популяризирането на българското съвременно изкуство в чужбина и през 2015 г. година организира „Фокус България“ на viennacontemporary – първата мащабна презентация на българско изкуство на международен панаир.  

 

Викенти Комитски е роден в София през 1983. Завършва скулптура в НХА през 2006. Работи с инсталации, обекти и видео. През 2012 участва в изложбите GO WEST, специален проект за Московското биенале за младо изкуство и ...Is This Free? в галерия NutureArt, Ню Йорк. Участва в групови изложби като Enterpot в галерия Krinziger, курирана от Рене Блок, An Exclusive Object of Art, курирана от Яра Бубнова в галерия Dana Charcasi (и двете част от East by South East, Виена, 2011), Отвъд Кредита в галерия Antrepo 5, Истанбул и др. Резидент на Футура, Прага през 2011 и ISCP, Ню Йорк през 2012. Носител на наградата БАЗА 2011. Живее и работи в Берлин.

* * *

Art Rotterdam 2016

New Art Section 

11-14 февруари 2016

Превю и откриване: 10 февруари 2016

SARIEV Contemporary – щанд 102


Самостоятелно представяне на Викенти Комитски

www.artrotterdam.com


Автор: Стефка Цанева
09.02.2016 г. 17:28
Посетено: 796
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22883-mladiyat-hudozhnik-vikenti-komitski-sas-samostoyatelno-predstavyane-na-panaira-art-roterdam