По света

Представяне на България в сайта на Хайку фондацията

През февруари двадесет и девет хайку от български автори ще се появяват като хайку на деня

Предстои представянето на България в сайта на Хайку фондацията (The Haiku Foundation, THF) в рамките на тригодишния проект за презентация на всички хайку култури (Features/World of Haiku).

През изминалата 2015 година бяха представени четиринадесет националности със своята хайку поезия. Сред тях са Австралия, Бразилия, Германия, Гърция, Дания, Индия, Сърбия, Унгария, Филипините и др.

През януари 2016 ще бъде представена Франция, а през февруари идва редът на България. През декември 2017 проектът ще завърши с представянето на Япония. Всяка хайку култура се представя с история на хайку поезията в съответната страна на английски и роден език и с представителна извадка от хайку стихотворения на двата езика. Материалите се изготвят от редакторите на фондацията за съответните страни.

Всеки месец е посветен на определена национална хайку поезия и хайку стихотворението на деня се избира от представителната извадка на дадената страна.

През февруари двадесет и девет хайку от български автори (избрани от Джим Кейшън) ще се появяват като хайку на деня, като редът се определя чрез жребий.

The Haiku Foundation - тук всеки ден се публикува хайку на деня.

Features/World of Haiku - тук могат да се видят всички презентации до момента – история на дадената национална хайку поезия и представителна извадка от хайку.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
25.01.2016 г. 13:16
Етикети:
по светабългарски авторихайку
Джим Кейшън
The Haiku Foundation
Посетено:
1148
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22795-predstavyane-na-balgariya-v-sayta-na-hayku-fondatsiyata