По света

Филм на Теодор Ушев със световна премиера на Берлинале през февруари

Теодор Ушев представя най-новия си филм „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ на Георги Господинов

Филм на Теодор Ушев със световна премиера на Берлинале през февруари

„Сляпата Вайша“ – най-новият филм на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев ще направи своята световна премиера по време на един от най-престижните кинофестивали в Европа и света – Берлинале през февруари т.г.

Филмът на Ушев е включен в състезателната програма за късометражни филми Generation на авторитетния форум в Берлин, стана ясно днес (13 януари), когато фестивалът обяви филмите, селектирани да участват в официалната надпревара тази година.

„Сляпата Вайша“ е късометражна анимация по адаптиран сценарий на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. 6-минутната анимация разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото.

Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска медиа за изкуство и култура ще излъчи ексклузивно готовата анимация през пролетта на 2016. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада (NFB), с който Теодор Ушев работи от години.

„Сляпата Вайша“ ще бъде един от първите филми в света с добавена реалност (Augmented reality), съобщи още миналата година Ушев. В момента се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология Окулус рифт (Oculus Rift), набираща все по-голяма популярност.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Окулус Рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Тази година 66-тото издание на кинофестивала Берлинале ще се проведе 11 до 21 февруари, а председател на журито ще бъде трикратната носителка на „Оскар" Мерил Стрийп.

Теодор Ушев (1968, Кюстендил) работи в областта на съвременното визуално изкуство. Аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB (Национален филмов борд на Канада). Носител на над 120 престижни международни награди през последните 10 години с филмите си "Tower Bawer" (2005), "Drux Flux" (2006), "Човекът, който чакаше" (2007) по текст на Кафка, музикалният "Демони" (2012). През 2010 г. анимацията му "Дневниците на Липсет" бе канадското предложение за Оскар. След 3 номинации за Канадските филмови награди, през 2011-та печели тяхната златна статуетка "Джини". През 2014-та лентата му "Глория Виктория" бе номинирана в челната десятка на Оскар 2014. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университета и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев.

Последният му музикален филм Sonambulo (2015) е показан на над 90 фестивала по света.Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
15.01.2016 г. 11:10
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22728-film-na-teodor-ushev-sas-svetovna-premiera-na-berlinale-prez-fevruari