По света

Български детски автор проби в чужбина

Популярният детски автор Никола Райков, който нашумя с иновативните си приказки-игри, подписа договор с големия латвийски издател Avots Publishers

Български детски автор проби в чужбина

Никола Райков е актуалният носител на най-престижната награда за детска литература в България "Константин Константинов" и стана известен в страната с първите по рода си книги за деца, които дават възможност на малчуганите сами да избират какво се случва в тях и предлагат 20 до 30 различни завършека.

"Това, което първоначално ме привлече в тази книга беше възможността децата да си избират сюжета. Помислих си - това е превъзходен начин да научиш малчуганите на това жизненоважно разбиране, което е самата основа на пълноценния живот" споделя Цинтра Калнина, който стои за осъществяването на проекта на латвийска земя.

"Avots Publishers” е един от най-големите издатели в Латвия и пуска на пазара нова книга всяка седмица. Издателската къща е с над 35-годишна история, след като през 1980 година се отделя от държавното издателство „Пламък“.

„Това е най-забавният и творчески пълноценен проект, с който съм се захващала“ допълва Цинтра Калнина. „Той е като Хари Потър за по-малките, но те самите са Хари. Влюбих се в таласъмчето и си мисля, че всеки родител, който изиграе тази книга с детето си ще види неговото собствено таласъмче с блеснали очички.“

От Avots планират да издадат „Голямото приключение на малкото таласъмче“ максимално бързо, за да е готова за най-голямото изложение в страната през февруари, където да бъде звездата на щанда.

„Много съм щастлив, че от издателството се съгласиха на моето условие латвийското електронно издание да е налично безплатно.“ казва Никола Райков. „Те направиха и още един компромис заради желанието ми книгата да е с твърда корица, нещо нетипично за издателството. Не срещнах никакви затруднения в комуникацията с тях. Цинтра, която е един страхотен човек, наистина се влюби в проекта и заработи по него всеотдайно.“

Освен латвийското електронно издание, което ще е налично безплатно, скоро на международния сайт на автора http://gametale.eu се очаква да се появят и версии на италиански, руски, испански, каталонски и швейцарско наречие на немския, правени от доброволци. Така те ще се присъединят към вече съществуващите безплатни версии на английски и на български в сайта http://prikazka-igra.com.

Нека пожелаем на Никола Райков това да са само първите стъпки с популяризацията на българската култура по света!
Автор:
Публикация:
09.12.2015 г. 13:15
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22539-balgarski-detski-avtor-probi-v-chuzhbina