По света

Visa For Music 2015

Първият професионален музикален пазар за Африка и Близкия Изток (11-14 ноември 2015 г., Рабат, Мароко)

Visa For Music 2015


Visa For Music е не просто първият професионален музикален пазар за Африка и Близкия Изток, а и една бързо развиваща се пазарна World Music платформа. На своето второ издание в Рабат от 11 до 14 ноември 2015 музикалното експо събра на едно място над 2000 музиканти, продуценти, директори на фестивали, тур мениджъри, лейбъли, звукозаписни компании, медии, агенти, институции от Африка и останалата част на света. Така за втори пореден път столицата на Мароко се превърна в музикална столица на света. Макар и непознат в България, форматът е изключително добре позициониран в световен мащаб. Показателно е провеждането на съвместни конференции с ЮНЕСКО на тема „Десет години от Конвенцията 2005 на ЮНЕСКО: Равносметка и перспективи” и с Международния съвет за музика на тема „Значението на мрежите и на мобилността в контекста на музикалната индустрия” и „Дали артистите и културните дейци имат призванието да помирят човешките общности”.

Вечерната showcases програма на Visa For Music 2015 включваше паралелно течащи концерти в SALLE DE LA RENAISSANCE и THÉÂTRE NATIONAL MOHAMMED V. Екзалтираната публика, състояща се от активни млади хора – фенове  на музика от Черна и Северна Африка, превърна концертите в денс партита. Сред най-известните музиканти и групи от региона могат да се споменат Gabacho Marocconection (Мароко, Испания, Франция), Malika Zarra (Мароко/ САЩ), Jbara (Мароко), Djmawi Africa (Алжир), Tarband (Швеция), Alida Almeida (Кабо-Верде).

Професионалният ми интерес към музиката и културата на Магреб бе определящ за предварителното запознаване с някой от представените проекти и музиканти. В този смисъл бих искала да спомена проекта “Safar” на Imed Alibi (Тунис), Nadia Kaless Trio (Тунис/Франция), Ali Faiq & Emarg Experien (Мароко), Egyptian Project (Египет/Франция) и мароканската соул певица Oum, която направи концерт на софийска сцена на 30 ноември 2015 в рамките на „Дни на Мароко в България”.

В нощната showcases програма, заемаща пространството на известния нощен клуб и културно средище в Рабат, LE GRAND COMPTOIR, акцентът бе поставен върху различни електро-акустични проекти като Arash Khalatbari (Франция/ Иран), La Bronze (Канада), 7 Estrelo (Бразилия) Samifati (Франция/ Мароко).

В една немалка част от проектите на Visa For Music съвместното музициране на местни и западни музиканти би могло да се обвърже с естествените процеси на взаимопроникване между различните култури. Става дума за същностните измерения на musique du monde като хибридна музика в контекста на идеята за „ориентализацията” на западните култура, „озападняването” на ориенталските култури. В този своеобразен междукултурен диалог се проектира и идеята за себепознаване и себеразбиране чрез опознаване и разбиране на другия.

Обръщайки поглед към членовете на престижното жури на Visa For Music, бих споменала имената на Patrick De Groote – European Forum of Worldwide Music Festivals, Bernard Aubert – Babel Med Music, Jose Da Silva – Lusafrica и др.

Позиционирането на второто издание на Visa For Music 2015 като световно събитие от висока класа в областта на музикалната индустрия е факт. Често, поглеждайки зад кулисите на подобни формати се питаме кой стои зад случването на всичко това. Това е самият Brahim El Mazned с екип от трима души. Работейки в полето на музикалната индустрия вече 20 години, той има възможност да следи отблизо развитието на музикалните активности на Африканския континент. След като констатира невъзможността на редица качествени музиканти да покажат музиката си пред света, директорът на Visa For Music обследва собствения си проект около 5 години, за да достигне до момента на неговото случване през 2014 година. Поглеждайки през призмата на маркетинговото позициониране, бихме могли да съзрем в неговото второ издание един вече утвърден успешен бранд за музикална индустрия със затворен цикъл, наречен Visa For Music и носещ потенциала на Visa For Music Industry.

Можем само да си пожелаем договореното партньорство на магистърската програма „Мениджмънт на музикалните индустрии” в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с Visa For Music да постави началото на редица съвместни проекти, което да стимулира очертаната в предишна моя публикация връзка между образователни и музикални индустрии.

Изказвам специална благодарност на Brahim El Mazned за изцяло поетото финансово обезпечаване на моето присъствие на Visa For Music 2015! 

Автор: Мануела Бончева
05.12.2015 г. 23:48
Посетено: 723
Етикети: уърлд мюзик, музикант, култура, фестивал, пазар, музика, Visa For Music 2015, музикално експо, бранд, лейбъл
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22528-visa-for-music-2015