По света

Български културен институт Лондон и Дарик Радио представиха съвместно изложба „Графики и рисунки“

В галерия "София" на БКИ Лондон бяха обявени отличените в проучването на медията „Успели българи във Великобритания“

Български културен институт Лондон и Дарик Радио представиха съвместно изложба „Графики и рисунки“


Български културен институт Лондон, съвместно с Дарик Радио, представи изложбата „Графики и рисунки“ на съвременни художници, носители на международни награди. В експозицията са включени творби на 28 автори, сред които Кольо Карамфилов, Стефан Божков, Йорданка Радева, Христо Кърджилов. Куратор е Албена Спасова. Събитието бе посветено на Деня на будителите (1 ноември) и Деня на българския художник (3 ноември). Творбите са избрани от колекцията на Дарик Радио в последните 15 години от пленерите на медията.

Изложбата бе повод Дарик Радио да събере и представи в Български културен институт Лондон успелите българи в Обединеното кралство. Проучването, проведено в рамките на един месец, цели да разкаже историите на българите във Великобритания и предизвикателствата, които срещат, живеейки в чужбина. Проучването е направено с помощта на слушателите на Дарик Радио, чрез социалните мрежи.

Отличени бяха 30 българи, сред които композиторът Добринка Табакова, сценографът Надя Стоянова, музикантът и основател на хора за църковни песнопения Зори Бърнър и др.

Официални обръщения към публиката в Галерия София отправиха посланикът на България в Обединеното кралство Константин Димитров, основателят и ръководител на Дарик Радио Радосвет Радев, програмният директор на медията Константин Вълков и кураторът на изложбата Албена Спасова.

Изложбата „Графики и рисунки“ ще остане в Български културен институт Лондон до 16 ноември.

Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
06.11.2015 г. 17:26
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22298-balgarski-kulturen-institut-london-i-darik-radio-predstaviha-savmestno-izlozhba-grafiki-i-risunki