По света

Трилогията от късометражни филми на българския режисьор Павел Веснаков с премиера в Лондон

„Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“ бяха прожектирани за първи път заедно в Български културен институт Лондон

Трилогията от късометражни филми на българския режисьор Павел Веснаков с премиера в Лондон


◊ СЪБИТИЕТО

Трилогията от късометражни филми на българския режисьор Павел Веснаков с премиера в Лондон

„Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“ бяха прожектирани за първи път заедно в Български културен институт Лондон.

Късометражните ленти, с участието на актьора Александър Алексиев в главните роли и в трите филма, предизвикаха оживена дискусия в Галерия "София".

Павел Веснаков обяви в Български културен институт Лондон, че след филмовата вечер в Галерия "София" смята да показва трите си късометражни филми заедно,  а  представянето в Лондон е тяхната премиера като един общ проект.

Коментарите на публиката към режисьора Павел Веснаков и актьора Александър Алексиев продължиха повече от час. „Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“ предизвикаха въпроси относно отношението към определени социални групи, липсата на близост и адекватно общуване между хората и емоционалната дистанцираност.

Трите семейни истории провокираха дебат сред присъстващите в залата българи и чужденци,  дали това е обликът на съвременна България и каква част от сюжетните линии във филмите са взети от истински истории и отразяват настоящата реалност и отношения в България.

Международната публика в Галерия "София" сподели и силното си впечатление от играта на Александър Алексиев, чието изпълнение и в трите главни роли бе определено като „зашеметяващо“.

Павел Веснаков сподели, че присъства на толкова оживена дискусия на своето творчество за първи път. Режисьорът е носител на редица награди, включително от София Филм Фест, фестивала „Златна роза“ във Варна, Фестивала на късометражното кино в Балчик, както и от филмовия фестивал в Сараево.

Български културен институт Лондон продължава честванията на 100-годишнината на българското кино и през ноември, когато на публиката в Лондон за първи път ще бъдат представени новите български филми „Бартер“ и „Урок“.


Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
31.10.2015 г. 15:19
Посетено:
1243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22257-trilogiyata-ot-kasometrazhni-filmi-na-balgarskiya-rezhisyor-pavel-vesnakov-s-premiera-v-london