По света

Дуо "Колаж" се завърна от Верона като лауреат на Международния конкурс „Елза Респиги“

Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано) с Трета награда от престижния конкурс за песенни дуа

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 октомври 2015 г. в зала Мафейана (Sala Maffeiana) на "Академия Филхармоника Верона", по време на тържествен концерт бе връчена Трета награда - плакет и сертификат - на
Дуо "Колаж" за участието им в Международния конкурс за песенни дуа „Елза Респиги“.

Конкурсът е иницииран от песенното дуо Лантиери-Дзекинели и е посветен на голямата италианска интерпретаторка и композиторка на камерна вокална музика, съпруга на Оторино Респиги – Елза Респиги.

Конкурсната програма включва изцяло италиански песенни композитори от края на 19-ти век до днес, като целта на организаторите е популяризирането на тези автори и техните произведения.

Деветчленното международно жури, съставено от певци, пианисти, композитори и музиколози, сред които Тереза Прокачини (председател), Анунциата Лиа Лантиери, Марта Морето, Луиза Дзекинели, Андреа Диндо, Франческо Бисоли (Италия), Петри Антикайнен (Финландия), Б. Тамарго (Испания), Жан-Луи Пейрак (Франция) отличиха българската камерна двойка по време на три конкурсни тура, сред 32-ма участници. В неформални разговори членове на журито признаха, че още на първи тур са били силно впечатлени и изненадани от вокалното, интерпретативно и ансамблово ниво на състава.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДУО "КОЛАЖ"

Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано) основават Дуо "Колаж" през 2011 година, обединени от любовта си към камерната музика и вярата, че тя може да намери нов път към публиката. В репертоара им са балансирано застъпени утвърдени класически композитори и съвременни автори. След успешните си проекти и самостоятелни концерти до момента, сезон 2015/2016 започва вдъхновяващо за тях с участие във Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“, Балчик.

Следващата изява на дуото е свързана с инициирания от тях, организиран от сдружение «София – дух и култура» и подкрепен финансово от Национален фонд Култура Софийски фестивал за камерна музика „AGITATO“, чието първо издание ще се проведе в голямата зала на БАН в последните два уикенда на месец ноември тази година.

Повече информация за конкурса, дуо "Колаж" и СФКМ „AGITATO“ може да се намери на:

http://www.concorsoelsarespighi.com/

https://www.facebook.com/Concorso-internazionale-Elsa-Respighi-Verona-1615114882103437/




Автор:
Мария Русева
Публикация:
17.10.2015 г. 15:57
Посетено:
1223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22143-duo-kolazh-se-zavarna-ot-verona-kato-laureat-na-mezhdunarodniya-konkurs-elza-respigi