По света

Изложба на български художници във Венеция

Галерия "Натали" представя втората си изложба в града на мостовете

Изложба на български художници във Венеция


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Натали" провежда втората си за годината изложба във Венеция
с подкрепата на Столична програма "Култура" - 2015, за да покаже различните лица на съвременното българско изобразително изкуство чрез представянето на скулптура, живопис, графика, иконопис.

Галерията вече е гостувала с няколко изложби в този салон, намиращ се в историческа сграда на оживено и привлекателно място. Изложбеният салон, наречен "Източна зала", в буквалния и метафоричния смисъл, е създаден като културен център към католическата църква "Св. Пантелеймон". Главен двигател и партньор на събитията там е дон Марко Скарпа. Негова мисия и обща цел на това сътрудничество е да се създадат трайни връзки между източната и западната култура, между католическото и православното изкуство, между творците от славянския свят и италианската публика.

◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Изложбите, които Галерия "Натали" представя през 2015 година са под надслов "Мостове", не само защото това е градът на мостовете, вдъхновение за художниците, но и от векове е поддържал културна политика на връзка между Изтока и Запада.

Първата, по време на празниците на българската култура и книжнина през месец май (в периода на откриването на Венецианското биенале на съвременното изкуство) беше на скулптора Бойко Митков. Тя бе специално замислена за това място и дискутира и развива символи и знаци, свързани с евангелски символи като хляба и виното, авторският поглед към любовта и смъртта, общи за целия християнски свят.

Втората изложба бе в началото на октомври и представи художници-живописци: Игната Василева, Елена Стоева, Илиана Дончева, Юлия Станкова; графици: Васил Колев, Петър Милев, и иконописци: Ралица Саръиванова, Васил Василев. Византийската иконографска традиция, която е така характерна и намира свой естествен дом във Венеция, е инспирирала и нашите художници. Осмислянето и интерпретирането на този стил на изкуството, както и съвременният поглед върху християнското изкуство са целите и търсенията на всички участници в изложбата. Мястото на града Венеция като посредник в духовното свързване на две култури провокира художниците да "анализират" в картините си тези нейни характерни черти.

Идеята на изложбата е да потърси и покаже това, което ни свързва. Тя бе посетена от хора от артистичните и университетски среди, гости на града, дошли за Биеналето на изкуството, туристи и венецианци. 

 

Автор:
Борис Стоев
Публикация:
15.10.2015 г. 11:45
Посетено:
1366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22126-izlozhba-na-balgarski-hudozhnitsi-vav-venetsiya