По света

Хор „Космически гласове“ е на финал в конкурса „Нека пеят народите“ на EBU

На 11 октомври 2015 г. от 20.00 ч. българско време директно по програма "Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР ще бъде излъчен финалът на конкурса

Хор „Космически гласове“ е на финал в конкурса „Нека пеят народите“ на EBU


◊ СЪБИТИЕТО

Фолклорният хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева ще участва на финала на Международния конкурс „Нека пеят народите“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, ще е с домакин Баварското радио в Мюнхен на 11 октомври.

Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. „В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов“, каза диригентката Ваня Монева. Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата награда Сребърна роза. До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.

Хоровият конкурс “Нека пеят народите” се организира на всеки две години. Началото му е в Лондон през 1961 г. Би Би Си е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.

През 1968 г. хор „Родна песен“ печели голямата награда Сребърна роза, а след това и през 1973 г. Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов. Известните български хорове “Бодра смяна”, Детски хор на град Добрич и Камерна капела “Полифония” са печелили първи награди в категорията си. През 2011 г. вокална формация „Драгостин фолк“ спечели втора награда в категорията, в която сега ще се изявят „Космически гласове“.

На 11 октомври 2015 г. от 20.00 ч. българско време директно по програма "Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР ще бъде излъчен финалът на конкурса „Нека пеят народите“. Всички радиостанции, членове на Еврорадио, ще предават заключителната надпревара на живо.


Автор: Светла Стойкова
09.10.2015 г. 12:01
Посетено: 1246
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22086-hor-kosmicheski-glasove-e-na-final-v-konkursa-neka-peyat-narodite-na-ebu