По света

Уникално българско постижение в областта на световната наука събра международни учени и общественици в БКИ Лондон

Д-р Славик Табаков и д-р Ася Табакова представиха електронната си книга - една от най-значимите публикации в световен мащаб в областта на медицинската физика

Уникално българско постижение в областта на световната наука събра международни учени и общественици в БКИ Лондон

 

Български културен институт Лондон събра изтъкнати международни учени и общественици за отбелязването на едно уникално българско постижение в областта на световната наука.

Световно признатите учени д-р Славик Табаков и д-р Ася Табакова представиха в БКИ Лондон електронната книга "Начало и развитие на електронното обучение“ (разработването на електронни книги, бази данни с изображения, е-Речник и е-Енциклопедия по медицинска физика). Тази книга се смята за една от най-значимите публикации в световен мащаб в областта на медицинската физика. 

Авторите, д-р Славик Табаков и д-р Ася Табакова, представиха изданието, което е плод на над 20-годишна работа по 7 международни проекта. През годините българските учени са си сътрудничили с над 400 водещи специалисти по медицинска физика от 45 държави.

Сред присъстващите на представянето бяха българският посланик в Обединеното кралство Константин Димитров и бившият посланик на Великобритания в София д-р Джереми Хил. Ръководители на някои от водещите английски университети и научни центрове също дойдоха в Галерия "София", за да отчетат изключителните резултати от проекта на семейство Табакови.

„Пионери в областта на медицинската физика“, „обединители, разпространяващи универсалният език на науката“ и „учени с много значимо постижение“ – това бяха някои от коментарите, направени от присъстващите по повод книгата и работата на д-р Славик и д-р Ася Табакови.

От пускането си онлайн до този момент, електронната книга има над 40 хиляди изтегляния от интернет и се използва навсякъде по света, включително в държави като Нигерия и Зимбабве.

Взаимодействието по повод проекта с толкова много представители на различни държави е довело през годините до разпространяване и на повече информация за българската култура и традиции.

От тази година д-р Славик Табаков встъпи в длъжност Председател на Международната организация по медицинска физика.

Авторите, както и присъстващите в Галерия "София", споделиха приятното си впечатление от събитията организирани в Български културен институт Лондон и атмосферата, предразполагаща засилване на интереса към българската култура и наука.

 


Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
01.10.2015 г. 17:49
Етикети:
електронна книгабългарска наукаБългарски културен институт Лондон
д-р Славик Табаков и д-р Ася Табакова
медицинска физика
Посетено:
1766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/22045-unikalno-balgarsko-postizhenie-v-oblastta-na-svetovnata-nauka-sabra-mezhdunarodni-ucheni-i-obshtestvenitsi-v-bki-london